Nieuws Actueel

Bank financiert weer in vastgoed

Lotte Grimberg 7 oktober 2015

Vastgoed miljonair fiscus belastingfraude 1000

De bereidheid van banken in Europa om vastgoed te financieren neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG onder ruim negentig instellingen.

Na het uitbreken van de crisis in 2008 nam de interesse van de financiële sector in vastgoed flink af. De laatste jaren stabiliseerde het wat. Maar nu zien banken in toenemende mate weer brood in onder meer kantoren en winkelcentra.

Onroerend goedVooral in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de belangstelling van banken voor vastgoed dit jaar toegenomen. Ruim de helft van de banken in deze landen liet aan KPMG weten meer oog te hebben voor financiering van onroerend goed dan vorig jaar.

Ook in Nederland wordt vastgoed weer interessanter geacht, al is dat in ons land nog niet heel erg terug te zien in de cijfers. Banken zijn hier ook nog bezig met het opschonen van hun vastgoedportefeuilles uit het verleden.

VoorzichtigerDaarbij valt op dat in Nederland wat voorzichtiger te werk wordt gegaan dan elders en dat hier strengere voorwaarden worden gesteld aan vastgoedleningen. KPMG ondervroeg in Nederland deskundigen van zes financiële instellingen.

Zeer problematischOndanks het verbeterde sentiment beschikken veel banken in Europa nog altijd over een grote hoeveelheid problematische vastgoedleningen. Vooral in Cyprus en Kroatië is dit het geval. Daar is gemiddeld rond de 60 procent van de vastgoedleningen van de banken niet-renderend. In Spanje verdient ruim 30 procent van de portefeuille het predicaat ‘zeer problematisch’. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland bedraagt het percentage problematische leningen respectievelijk 3 procent, 5 procent en 6 procent van de portefeuille.