Nieuws Actueel

Bank ontziet noodlijdende MKB'er

Caroline Spilt 26 maart 2015

Banken schieten tekort bij de informatievoorziening voor ondernemers die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag na onderzoek naar de afdelingen bijzonder beheer bij de grote kredietverstrekkers ING, Rabobank, ABN AMRO en Deutsche Bank.

Volgens de AFM weten ondernemers die in een traject van bijzonder beheer terechtkomen, niet genoeg wat hun te wachten staat. Daarnaast lopen de verwachtingen van ondernemers, vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb), en de banken over het doel van bijzonder beheer nogal uiteen.

Aanleiding onderzoekDe toezichthouder startte ruim een halfjaar geleden met het onderzoek vanwege de toenemende kritiek op vermeende dubieuze praktijken binnen de afdelingen bijzonder beheer van de banken. Onder meer de benadering door de banken liet te wensen over, evenals de maatregelen die worden genomen. Daarnaast zouden de banken onvoldoende bereid zijn kredieten te blijven verstrekken.

KritiekVolgens de AFM moeten de banken zich beter inleven in klanten, en meer rekening houden met de herstelmogelijkheden van ondernemingen.

Positieve uitkomstBanken schuiven mkb-ondernemers niet te snel door naar de afdeling bijzonder beheer, ook wel de intensive care van de bank genoemd. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die verkennend onderzoek deed, is er geen sprake van een te harde aanpak of misstanden, schrijft Het Financieele Dagblad.Ook zouden de banken niet te snel op een faillissement aansturen.

BeterschapDe betreffende instellingen hebben de AFM inmiddels beterschap beloofd. "Als Rabobank zijn we ons terdege bewust van de noodzaak om nog duidelijker met klanten te communiceren en ook om dit zorgvuldig vast te leggen'', stelt Rabobank-bestuurslid Rien Nagel in een reactie. Ook ING erkent dat misverstanden over bijzonder beheer voorkomen kunnen worden door betere communicatie. De bank zegt continu te werken aan mogelijke verbeteringen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) biedt het AFM-rapport daarvoor waardevolle aanbevelingen.