Nieuws Actueel

Bank stalt minder geld bij DNB

Lotte Grimberg 27 oktober 2014

Banken zetten aanhoudend minder geld uit bij de Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrag dat werd ondergebracht bij de centrale bank in Amsterdam daalde in het derde kwartaal met ruim 9 miljard euro, ofwel 27 procent, naar 26 miljard. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van DNB.

RecordhoogteIn het tweede kwartaal liepen de aangehouden deposito’s bij DNB al met 34 miljard euro terug. Begin 2012 bevond het bedrag zich nog op een recordhoogte van 202 miljard euro. Sindsdien is er sprake van een dalende trend.

EurogebiedDe terugloop hangt volgens DNB samen met het feit dat sinds deze zomer sprake is van een negatieve rente op de depositofaciliteiten van centrale banken in het eurogebied. Hierdoor moeten de banken rente betalen over hun vrijwillig aangehouden tegoeden.

De door de Europese Centrale Bank (ECB) vastgestelde rente op depositofaciliteiten bedraagt inmiddels min 0,2 procent. Sinds juli 2012 stond deze al op 0 procent.

KredietenMede door het minderen van de deposito’s en de verstrekte kredieten aan banken daalde de balansomvang van DNB in het derde kwartaal van bijna 120 tot 111 miljard euro. Dit was begin 2012 nog 291 miljard euro, de grootste balansomvang ooit.

De hoeveelheid geld die banken bij een centrale bank aanhouden, hangt doorgaans af van een scala aan variabelen, aldus DNB. Tussen 2007 en 2012 nam het bedrag dat banken bij DNB uitzetten sterk toe vanwege stress op de geldmarkt.