Nieuws Actueel

Banken drukken Wall Street

Van onze redactie 15 januari 2015

De Dow-Jonesindex daalde rond 19.30 uur Nederlandse tijd 0,6 procent tot 17.326 punten en de S&P 500 moest 0,8 procent terug tot 1996 punten. De Nasdaq verloor 1,2 procent tot 4583 punten.

,,Er zit een hoop onzekerheid in de markt'', stelde een handelaar. ,,Beleggers vragen zich af wat ze met hun Zwitserse beleggingen aan moeten, de grondstofprijzen vliegen alle kanten op, macrocijfers geven een diffuus beeld en er komen deze week veel kwartaalcijfers naar buiten.''

Bankensector

Tegenvallend nieuws kwam vooral uit de bankensector. Citigroup (min 1,8 procent) zag zijn winst in het afgelopen kwartaal bijna geheel verdampen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. De inkomsten van de bank stonden fors onder druk door de onrust op de financiële markten en de opmars van de dollar. Citigroup kampte daarnaast met een hoge rekening voor schikkingen en reorganisatielasten.

Ook Bank of America (min 3,7 procent) presenteerde zijn resultaten. De winst daalde in het vierde kwartaal tot 3,1 miljard dollar, van 3,4 miljard dollar een jaar eerder. Onder meer door de lage rentestand en de onrust op de financiële markten in de laatste weken van 2014 stonden de inkomsten uit de handel in aandelen en obligaties onder druk.

Elektronicaketen Radioshack daalde ruim 26 procent. Volgens zakenkrant Wall Street Journal staat het bedrijf op het punt om zijn faillissement aan te vragen. De koersval van het bedrijf, dat al bijna een jaar in zwaar weer verkeert, zou de grootste zijn in bijna veertig jaar.