Nieuws Actueel

Banken en nutsbedrijven drukken Wall Street

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4823579

De Dow-Jonesindex daalde 0,5 procent tot 18.026 punten en ook de S&P moest 0,5 procent terug, tot 2094 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq leverde 0,2 procent in tot 5000 punten ondanks flinke winsten voor Netflix en Google.

,,De markt zoekt richting en lijkt die nog niet gevonden te hebben'', zei een handelaar. ,,De Fed liet eerder deze maand doorschemeren zich op te maken voor een renteverhoging in juni, maar daar wordt momenteel aan getwijfeld in de markt''.

Netflix

Kort na de handelsaanvang bleek dat de verkoop van nieuwe woningen vorige maand met 7,8 procent is gestegen ten opzichte van januari. Voor de openingsbel was al bekendgemaakt dat de consumentenprijzen op hetzelfde niveau lagen als in januari.

Aanbieder van internettelevisie Netflix won 3,5 procent na lovende analistenrapporten van de banken Barclays en Cantor Fitzgerald. Google (plus 2,3 procent) maakte bekend dat Patrick Prichette, die werd losgeweekt bij de bank Morgan Stanley, de nieuwe financieel directeur wordt van de internetgigant.

Facebook

In de techhoek deden ook de sociale netwerksite Facebook, computerspelletjesproducent Electronic Arts en veilingsite eBay goede zaken met winsten van 1,2 tot 1,8 procent.

Bij de banken Citgroup en Bank of America liep het koersverlies op tot 0,7 procent. Vermogensbeheerders als Legg Mason en Franklin Resources ging het nog slechter af met verliezen tot 1,5 procent.

De absolute uitblinker in negatieve zin was Whiting Petroleum met een verlies van 19,1 procent. Het bedrijf, de grootste olieproducent op de zogeheten Bakken-schalievelden in North Dakota, zette zichzelf tevergeefs in de etalage. Nadat onder meer oliereus ExxonMobil geen interesse bleek te hebben om het bedrijf te kopen, besloot Whiting tot een aandelenemissie om zijn balans te versterken.

EPA