Nieuws Actueel

Banken houden leegloop

Rik Nizet 14 april 2014

Ondanks het ontluikend economisch herstel hebben de 30 grootste Europese banken het afgelopen jaar hun personeelsbestand weer met 3,5 procent uitgedund. Dat heeft in totaal zo'n 80.000 banen gekost, zo blijkt uit een berekening door persbureau Reuters dat daar zondag over berichtte.

De meest dramatische ingreep kwam op rekening van de Spaanse bank Bankia, die bijna een kwart van zijn personeel op straat moest zetten om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor een Europese reddingsoperatie ter waarde van 41 miljard euro. Unicredit uit Italië schrapte in absolute zin de meeste banen: bijna 8500.

HerstructureringHet tempo van het banenverlies in de financiële sector is vorig jaar volgens Reuters wel gehalveerd. Veel banken zijn inmiddels bijna klaar met herstructureringsmaatregelen die tijdens de crisis waren afgesproken, bijvoorbeeld omdat zij zoals ING staatssteun hadden ontvangen.

KapitaalbufferHet lopende balansonderzoek door de Europese Centrale Bank (ECB) kan echter een nieuwe golf van maatregelen inluiden. Banken waarvan de kapitaalbuffers niet sterk genoeg blijken om toekomstige economische klappen op te vangen, zullen dieper in moeten grijpen om hun balans en winstgevendheid te verbeteren.

Slechts drie van de 30 Europese grootmachten die Reuters heeft onderzocht, zagen de loonlijst langer worden. Bij Barclays, Handelsbanken en Deutsche Bank kwamen er in totaal 770 banen bij.