Nieuws Actueel

'Banken leggen bouwers te snel in ziekenboeg'

Lotte Grimberg 11 februari 2015

Banken zetten projectontwikkelaars veel te gemakkelijk weg als probleemgevallen die moeten worden ondergebracht bij de afdeling bijzonder beheer. Daar komen zelfs bedrijven terecht die winst maken en financieel gezond zijn. Dat zei directeur Nico Rietdijk van de branchevereniging van projectontwikkelaars NVB woensdag.

ZiekenboegDe branchevereniging telt 120 leden. Daarvan ligt volgens Rietdijk inmiddels de helft in de 'ziekenboeg' van banken. Hij schat dat 30 tot 40 procent van deze bedrijven, waarover bij de betreffende banken twijfel bestaat of zij aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, zwarte cijfers schrijven.

NouwersHet gevolg van deze situatie is dat de kredietlijn naar de projectontwikkelaars en bouwers opdroogt. Daardoor komt de bouw van nieuwe huizen, met name in binnensteden, uitermate moeizaam van de grond, constateert de branchevereniging.

"In het verleden zijn banken te soepel geweest met het verstrekken van kredieten. Het is goed dat ze voorzichtiger zijn geworden, maar nu schieten ze totaal door naar de andere kant'', aldus Rietdijk.

Op papier gezetDe branchevereniging heeft de ervaringen van vijftien leden op papier gezet en dat overhandigd aan toezichthouder AFM. Die is bezig met een onderzoek naar de afdelingen bijzonder beheer van de banken.

Bovenop te krijgenDe Nederlandse Vereniging van Banken zegt in een reactie dat er altijd een goede reden voor is, wanneer bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer zitten. "We snappen dat ondernemers dat als ingrijpend ervaren, maar de afdeling is er juist voor bedoeld om een bedrijf er weer bovenop te krijgen. Soms zijn de omstandigheden zo dat er echt geen keuze is. Banken dienen niet alleen het belang van bedrijven, maar ook het grotere belang van spaarders'', aldus een woordvoerder.