Nieuws Actueel

Banken moeten nog vele derivaten bekijken

Van onze redactie 31 maart 2015

Image 4834729

De AFM gaf zes banken vorig jaar opdracht om de derivaten nogmaals onder de loep te nemen en na te gaan of zij hun klanten niet een te gunstig beeld hebben gegeven van de bijbehorende risico’s. De banken moesten zo'n 17.600 derivaten opnieuw beoordelen. Eind vorig jaar was pas 55 procent van de meest kwetsbare dossiers af en ongeveer 15 procent van het totaal. In nog geen honderd gevallen waren de banken met hun klanten een oplossing overeengekomen. De toezichthouder vindt dat de banken verder hadden ,,moeten en kunnen zijn''.

Het proces van herbeoordelen werd vertraagd doordat dezelfde AFM vond dat de kwaliteit van de toetsing van de banken in het begin te wensen overliet. Veel dossiers moesten daarom worden overgedaan. De vertraging betekent dat ondernemers langer moeten wachten op een antwoord of en hoe er een oplossing voor hun problemen komt.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten dat de banken nog voor het einde van dit jaar klaar zullen zijn met het hele proces. ,,Banken willen hier schoon schip maken. Het AFM-rapport helpt ons daarbij. Voorop staat dat ieder dossier zorgvuldig wordt bekeken, zodat iedere ondernemer voor het einde van dit jaar een passende oplossing krijgt aangeboden als blijkt dat de dienstverlening in het verleden tekort is geschoten'', aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.