Nieuws Actueel

Banken spelen met vuur

Rik Nizet 10 april 2015

Bonuscultuur banken middelgroot

De discussie over de hoge beloningen in de top van banken zorgt er volgens toezichthouder AFM voor dat het nog broze vertrouwen in de financiële sector weer als sneeuw voor de zon verdwijnt. AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven noemde de maatschappelijke onrust hierover donderdag "fnuikend''.

Bij de banken bestaat volgens haar nog onvoldoende besef hoe de samenleving naar de banken kijkt, zei ze bij de presentatie van het AFM-jaarverslag.

Commissarissen bij de banken kunnen zich volgens haar ook niet zomaar verschuilen achter het argument dat topsalarissen concurrerend moeten zijn met die bij grote spelers in het buitenland. Ze heeft de indruk dat er in Nederland ook bij een wat minder hoog salaris voldoende gekwalificeerde mensen zijn om leiding te geven in de financiële sector. "Ik vraag me af of veel Nederlandse bankbestuurders naar het buitenland zullen weggaan'', aldus Van Vroonhoven.

WoekerpolisIn de ogen van de AFM ontbreekt het in de sector nog te veel aan 'motivatie' om 'uit eigen beweging' veranderingen in gang te zetten die het vertrouwen kunnen herstellen. Verzekeraars en banken kwamen vorig jaar bijvoorbeeld ook pas laat, en na stevig aandringen van de AFM en politiek, op stoom in hun aanpak van de woekerpolis- en rentederivatendossiers.

PrecrisisgedragVan Vroonhoven adviseert instellingen om meer met klanten in gesprek te gaan over hun maatschappelijke positie. Het gevaar bestaat dat er bij banken een gevoel van 'back to usual' ontstaat, nu de beurskoersen weer aantrekken, stelt de topvrouw. "Maar de samenleving accepteert geen precrisisgedrag meer."