Nieuws Actueel

'Bankenboetes buitenproportioneel'

Bram de Vrind 4 augustus 2014

Frankrijk wil de boetes die Amerikaanse toezichthouders uitdelen aan Europese banken vanwege het overtreden van sancties aan de kaak stellen. Dat meldde de Britse krant Financial Times maandag. De Fransen krijgen in hun protest onder meer steun van Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Onlangs kreeg de Franse bank BNP Paribas een recordboete van 8,9 miljard dollar in de VS vanwege het schenden van sancties tegen landen als Iran, Sudan en Cuba. Tegen verscheidene Europese financiële instellingen, zoals Deutsche Bank, Société Générale en UniCredit lopen nog Amerikaanse onderzoeken.

Franse wetFrankrijk wil het handelen van de Amerikaanse toezichthouders nu op de agenda van de G20-top in Australië in november zetten. De Fransen erkennen dat in het geval van BNP Paribas de regels zijn overtreden, maar twijfelt of de boete recht doet aan het vergrijp, omdat geen Europese of Franse wet is overtreden.

BuitenproportioneelFrankrijk noemt de boete voor de Franse bank buitenproportioneel. Als gevolg van de boete leed BNP Paribas in het tweede kwartaal van dit jaar nog een recordverlies van 4,32 miljard euro.

CoördinatieIngewijden meldden dat er ondertussen al informeel overleg is geweest tussen meerdere Europese lidstaten over de kwestie. Volgens de Fransen moet er betere coördinatie zijn tussen regelgevers, zodat de financiële instellingen niet kampen met dubbele wet- en regelgeving.