Nieuws Actueel

'Bankenlobby is erg sterk'

Suzanna Timmer 28 december 2015

Radar

In 'Radar Extra' kijkt Antoinette Hertsenberg of er na de financiële crisis iets is veranderd aan het bancaire systeem. Radar benaderde een aantal banken, maar niemand wilde meewerken.

Hoe komt het dat Nederland de hoogste private (hypotheek)schuld ter wereld heeft? ,,We hebben eigenlijk een subsidie op schulden. De hypotheekrente heeft ervoor gezorgd dat we allemaal enorme schulden zijn aangegaan. En de banken hebben allerlei vormen bedacht om dat op te hogen. We hebben uitgerekend dat als bij een aflossingsvrije hypotheek van twee ton die je 30 jaar vastzet voor 5 procent, je in totaal drie ton betaalt. Dus je gaat een verplichting aan van vijf ton."

Daar staat niemand bij stil, lijkt het.

,,Het is bizar dat we dit zo ver hebben laten komen. Blijkbaar denken we er niet zo bij na of dit het systeem is dat je zou willen hebben. We willen jonge gezinnen helpen aan bezit en een bepaalde zekerheid voor de oude dag. Waarom geeft de overheid niet wat extra's als je ook wat eigen geld in een huis stopt, in plaats van een subsidie op schuld? Mensen hebben geen idee wat voor hypotheek ze hebben. Deskundigen zeggen dat het financiële advies de afgelopen 20 jaar het slechtste is geweest wat Nederland is overkomen."

Waarom heeft de financiële crisis het bancaire systeem niet veranderd?

,,Een raadsel. Volgens de economen vanavond is er maar één antwoord: de buffers van de bank moeten omhoog. Voor de crisis mochten ze dat grotendeels zelf bepalen, maar nu is dat 3 procent van het eigen vermogen. Er zijn deskundigen die vinden dat dit naar 20 of 30 procent moet."

Komen er ook vertegenwoordigers van banken aan het woord?

,,Nee, die hebben allemaal categorisch geweigerd om mee te werken. Helemaal opvallend vonden wij dat ook De Nederlandsche Bank niets wilde zeggen. De aflossingsvrije hypotheek is pas afgeschaft op het moment dat er grote problemen zijn ontstaan.''

Waarom pakt de politiek dit niet harder aan?

,,De bankenlobby is erg sterk en verweven in de politiek. Ik denk dat politici ook niet altijd begrijpen waar het over gaat. Banken zijn er goed in om dingen ingewikkelder voor te doen dan ze eigenlijk zijn."

Wat geven jullie de consument mee?

,,Als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt, kun je al met 100 of 200 euro per maand het aflossingsvrije gedeelte enorm terugbrengen. Een hypotheekadviseur zal het je afraden, vanwege de hypotheekrenteaftrek. Als je het wél doet scheelt het je uiteindelijk geld. Je kunt maar beter je eigen zaakjes goed voor elkaar hebben."