Nieuws Actueel

Banking trojan: Dit virus maakt je bankroet

Rik Nizet 21 maart 2014

Via tientallen grote populaire Nederlandse sites is maandagavond een computervirus verspreid. Het gaat om een zogenoemde 'banking trojan' die ongemerkt financiële gegevens kan stelen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept consumenten vrijdag op met spoed in actie te komen.

Elke ondernemer die afgelopen maandagavond bekende webwinkels en andere populaire websites heeft bezocht en gebruikt maakt van Windows wordt geadviseerd een virusscan te doen om daarmee verdachte bestanden te verwijderen, zegt een woordvoerster van de toezichthouder. Ook kunnen deze mensen komende tijd het beste in de gaten houden of er niet door onbekenden bedragen van hun bankrekening zijn afgeschreven.

OnlinemerkenDe ACM kan niet zeggen om welke websites het precies gaat. Het gaat om grote online merken, onder meer op het gebied van nieuws, dating, kleding, tassen, reizen, boeken, muziek en verzekeringen.

MarktplaatsDe toezichthouder ontdekte het virus door informatie van computerbeveiligingsbureau Fox-IT. Dat bedrijf heeft via vaksite Tweakers laten weten dat het virus onder meer is gesignaleerd op de websites van Marktplaats, Wehkamp, Lexa, Groupon, Neckermann, zorgverzekeraar VGZ, Saxion Hogescholen, Vakantieveilingen, Arke, Boekvandaag.nl, ECI en BagageOnline. De daders gebruikten adverteerdienst AppNexus om het virus te verspreiden, aldus Fox-IT.

Nationaal Cyber Security CentrumDe getroffen sites hebben zelf niets met het virus te maken. Het virus is daar nu ook niet meer actief. Het Nationaal Cyber Security Centrum van de overheid heeft de server die de daders gebruikten inmiddels offline gehaald.

Het komt niet vaak voor dat ACM een dergelijke waarschuwing naar buiten brengt. "Wij doen dit niet zomaar'', stelt de zegsvrouw. "Vooral niet of slecht beveiligde computers met verouderde software hebben een grote kans besmet te zijn geraakt, ook al heeft de consument niets ‘raars’ gemerkt aan zijn computer en niets aangeklikt op de websites.''

SlachtofferHet is niet bekend hoeveel mensen precies slachtoffer zijn geworden van het virus. De ACM doet momenteel nog onderzoek naar de zaak. Volgens de zegsvrouw is het mogelijk dat een buitenlandse partij achter het virus zit.

Justitie stelt vooralsnog geen strafrechtelijk onderzoek in maar heeft wel contact met de ACM over het computervirus, meldt een woordvoerder van het Landelijk Parket.