Nieuws Actueel

Bankstoringen rijzen de pan uit

Bram de Vrind 2 mei 2014

De Nederlandse grootbanken kampen tot nu toe dit jaar met bijna twee keer zoveel storingen met het internetbankieren als vorig jaar. Dat meldde Allestoringen.nl, die het aantal storingen meet op basis van klachten van consumenten, vrijdag.

Lees ook:

Wat is malware?Internetbankieren kan weerBanken moeten compenseren

Volgens de website had ING sinds de start van het jaar op 63 dagen last van een storing, ABN Amro op 55 dagen, Rabobank op 54 dagen en SNS Bank op 7 dagen. In dezelfde periode vorig jaar ging het om respectievelijk 32, 26, 32 en 6 storingsdagen.

Golf van cyberaanvallenIn april 2013 zorgde een golf van cyberaanvallen nog voor een grote hoeveelheid storingen. Er zijn geen signalen dat de storingen van dit jaar hierdoor zijn veroorzaakt, aldus Allestoringen.nl.

SEPAVanwege de commotie over de bankstoringen kwam ING in maart met een filmpje waar de storingen ook in verband werden gebracht met de grote hoeveelheid aanpassingen die moeten worden gedaan voor de invoering van de nieuwe Europese betaalstandaard SEPA.Verouderde systemenDe deels verouderde systemen waar de banken mee werken, kunnen al die innovaties niet aan, aldus Sanders. Sommige systeemonderdelen zijn al tientallen jaren oud. Door vernieuwingen en het aan elkaar koppelen van oude en nieuwe onderdelen worden binnen de systemen vaak verschillende computertalen gebruikt, wat het doorvoeren van wijzigingen erg ingewikkeld maakt.