Nieuws Actueel

Bar Twinns in Ermelo krijgt nieuwe eigenaar

ERMELO - Kroegbaas Casper Meijbaum van Bar Twinns vindt dat de gemeente Ermelo het hem onmogelijk maakt om te ondernemen.

Van onze redactie 5 november 2015

Bar Twnins ermelo

Bar Twinns in Ermelo is niet langer in handen van Casper Meijbaum, die bijna vijftien jaar uitbater is geweest van het café aan de Stationsstraat. De kroeg is sinds maandag gesloten. Op het raam plakt een A4'tje waarop staat te lezen dat Twinns tijdelijk dicht is in verband met een verbouwing. Dat is echter het werk van een nieuwe uitbater.

Zuur

Meijbaum heeft het bijltje erbij neergegooid, naar eigen zeggen omdat de gemeente Ermelo hem het leven zuur zou hebben gemaakt. Die is zich echter van geen kwaad bewust. Natuurlijk baalt hij ervan. Vijftien jaar lang heeft Meijbaum zijn ziel en zaligheid in Bar Twinns gelegd. Meijbaum kon niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen, waarop de pandeigenaar het huurcontract heeft ontbonden en direct op zoek is gegaan naar een nieuwe huurder. Deze ondernemer verbouwt nu. Of het café de naam Twinns behoudt, is nog onduidelijk.

Skihut

Volgens Meijbaum moet de schuld voor zijn faillissement worden gezocht bij de gemeente Ermelo. Die maakte het hem onmogelijk om een succesvol bedrijf te runnen, zegt de Ermelose horeca-ondernemer. "Zo mocht ik sinds vorig jaar geen skihut meer neerzetten voor mijn café." Meijbaum doelt op de houten uitbouw die 's winters traditiegetrouw tegen Twinns aan werd gebouwd. "Het paste niet langer in het straatbeeld, aldus de gemeente. Dat terwijl er in het verleden nooit een probleem van werd gemaakt. Maar door het ontbreken van de skihut, loop ik in wintermaanden wel duizenden euro's mis."

Koningsdag

Ook het feit dat Meijbaum dit jaar op last van de gemeente zijn Koningsdagfeest moest afblazen, heeft hem veel geld gekost. Omdat de horeca-ondernemer de gevraagde informatie niet op tijd had ingeleverd, weigerde het college van burgemeester en wethouders een evenementenvergunning te verlenen. Dat wordt weersproken door Meijbaum, die bezweert geen fouten te hebben gemaakt. De voorzieningenrechter stelde de gemeente in het gelijk. Voor Meijbaum betekende het een flinke financiële tegenvaller. Hij had het evenement namelijk al in de steigers gezet en kosten gemaakt. "Alles bij elkaar kostte het mij zo'n 40.000 euro."

De gemeente Ermelo voelt zich niet verantwoordelijk voor het faillissement van horeca-ondernemer Casper Meijbaum. Volgens woordvoerder Sjef Oerlemans moet Meijbaum de hand vooral in eigen boezem steken, aangezien andere horecabedrijven wel gewoon in staat zijn om in Ermelo een goede boterham te verdienen. Dat het de laatste tijd minder ging met Twinns, kan Meijbaum de gemeente dus moeilijk verwijten, aldus Oerlemans. Dat het Koningsdagfeest van Twinns werd afgeblazen, is evenmin de schuld van de gemeente, aldus de woordvoerder. "De vergunning is geweigerd omdat de gevraagde informatie te laat is ingeleverd. De rechter heeft ons niet voor niets in het gelijk gesteld."

Staart

Volgens een Ermelose horeca-ondernemer die niet met zijn naam in de krant wil, is Bar Twinns voorbijgestreefd door andere horeca-gelegenheden. De concurrentie is heviger dan een paar jaar geleden. "En als je dan weigert te vernieuwen, terwijl je klanten weglopen, dan houdt het natuurlijk een keertje op." Meijbaum is klaar met Twinns, maar niet met de gemeente Ermelo. "Dit krijgt nog wel een staartje in de rechtbank."