Nieuws Actueel

Barbershops in Hengelo schieten als paddenstoelen uit de grond

Van onze redactie 19 augustus 2015

Barbier Robin Liefers

Vroeger deed de barbier ook chirurgische klusjes, zoals het wegsnijden van puisten en het onttrekken van bloed uit aders. Tegenwoordig worden deze ingrepen natuurlijk niet meer verricht door een barbier.

Trend Twee jaar geleden kwam de trend van volle, lange baarden om de hoek kijken, inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Bijkomend bij deze trend is de verzorging van de baard. De baarddragende man kan speciale zeep, kammen, oliën, tonics en balsems kopen om deze populaire 'accessoire' in model te houden.

IJdel Mannen met baarden lijken steeds ijdeler te worden, en kieskeuriger. Want je baard laat je niet door een vrouw verzorgen tenzij ze er écht verstand van heeft. Anders moet een man dat doen. Om baarden alleen gaat het niet voor de barbiers. Opgeschoren kapsels, flinke vetkuiven en scherpe contouren zijn ook helemaal terug van weggeweest.

Er hebben zich inmiddels vijf barbershops gevestigd in Hengelo, drie van deze Hengelose barbiers aan het woord:

'Voor mij is het een hobby, een passie'Robin Liefers, eigenaar van @Robin Hairdesign aan de Oldenzaalsestraat 124."Ik vind het belangrijk dat je kennis hebt van de geschiedenis van je vak", zegt Robin Liefers. De 38-jarige Hengeloër is eigenaar van de kapsalon @Robin Hairdesign. Sinds een aantal weken heeft Liefers een barbershop in zijn salon, een groot succes: "Ik krijg erg veel enthousiaste reacties, vooral van vrouwen. Ze willen graag dat hun man of vriend er verzorgd uit ziet. Mannen komen hier graag omdat ze niet willen dat een grietje aan hun baard zit. Je moet een man of vrouw hebben die echt verstand heeft van baarden en herenkapsels. Ik ben nou eenmaal zo'n gepassioneerde lul waar mensen naartoe komen voor een behandeling. Er ontstaat een band met de mannen die ik behandel, ze kunnen hier echt even ontspannen." Liefers heeft trainingen gevolgd bij meesterbarbier Jan Heijdeman, maar durft zichzelf nog geen echte barbier te noemen: "In principe ben je pas een echte barbier wanneer je meer dan 10.000 mannen hebt geschoren, zo ver ben ik nog niet." Zegt hij lachend. Toen Robins vader twintig jaar geleden het pand aan de Oldenzaalsestraat kocht waar de kapper nu zit, zat er al een barbier. "We hebben toentertijd alle spullen van de barbier weggegooid of weggegeven. Ik ben nu opnieuw begonnen met het verzamelen van oude kappersinstrumenten. Ik kan tijdens een behandeling vertellen over de geschiedenis van het vak, dat is toch geweldig? Omdat het nu 'hip' is moet je het niet doen. Voor mij is het een hobby, een passie. Baarden en barbecues zijn op het moment een rage, dat is voor mijn vrienden en voor mij al heel lang een begrip."

Eigenaar Robin Liefers in zijn barber 'hoek'. Aan de andere kant van het pand is de kapsalon. Foto: Toma Tudor

'Ik ben echt een ster met de tondeuse'Issa Afrim, eigenaar van Unique Gentleman aan de Enschedesestraat 48-2.Op 24-jarige leeftijd heeft deze jonge ondernemer naar eigen zeggen 'een moderne herensalon met de uitstraling van een barbershop'. Bornenaar Issa Afrim kwam op jonge leeftijd naar Nederland en heeft zichzelf het kappersvak zeven jaar geleden aangeleerd. Afrim heeft een tijd in een barbershop gewerkt, maar dat vond hij niets: "Ik voelde me er niet thuis, ik wil vriendschappen en broederschappen opbouwen met de mensen die ik knip. Daar kon dat niet. Dat is een van de redenen dat ik het heft in eigen handen heb genomen."De specialiteit van de Bornenaar? De Italian shave, met hete handdoeken. "Ik wil dat de mensen hier in Hengelo kennis kunnen maken met deze manier van scheren zonder dat je er meteen een flinke prijs voor betaalt, daarom heb ik mijn prijzen laag gehouden. Het is een mooie ervaring, daar moet elke man van kunnen genieten. Veel mannen vergeten dat ze moeten leven, ze zijn alleen maar druk. Daarnaast kan ik met alle zekerheid zeggen dat ik een ster met de tondeuse ben. Ik werk er zo veel en lang mee dat ik die techniek echt goed onder de knie heb."Volgens Afrim duurt de rage rondom baarden nog zo'n vijf jaar. "De rage verdwijnt vast niet helemaal, maar het zal afvlakken. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat ik altijd nog een andere kant op kan met mijn onderneming. Ik blijf bij mezelf en ik hou van het vak. Mijn bedrijf is erg belangrijk voor me, het klinkt nu misschien alsof ik te veel op het economische aspect van mijn onderneming gericht ben, maar mijn salon is een manier om in leven te blijven. Daarom is het belangrijk dat ik alle mogelijkheden openhoud."

Eigenaar Issa Afrim in zijn herensalon. Afrim heeft de zaak overgekocht van de kapper die voorheen in het pand zat. Foto: Toma Tudor

'Mannen krijgen hier alle aandacht'Bas Diele (42), eigenaar van Baard & Haar, Marssteeg 22.Een plek die echt alleen voor mannen is, dat is Baard & Haar volgens eigenaar Bas Diele. "Ik heb hier een koelkast met bier staan, de whisky staat in de vensterbank. Mannen krijgen hier alle aandacht." Diele heeft altijd al een voorliefde gehad voor het kappen van mannen. "Ik heb altijd gezegd: als ik de kans krijg, open ik een barbershop. Tot ik in oktober besloot om niet meer te wachten op die kans en gewoon te beginnen." En de shop is een groot succes, Diele zegt 'vaak volledig volgeboekt te zijn'.Het leukst aan zijn vak? "Alles." Zegt Diele standvastig. "Maar ik zie een fade haircut(de overgang van kort naar langer haar - red.) als mijn specialiteit." Om trends maakt de barber zich niet druk. "Ik weet zeker dat de baard nooit meer uit het straatbeeld verdwijnt. Er zullen vast mannen zijn die hun baard na een tijdje weghalen, maar er blijft vraag naar. En ook al zou het niet zo zijn: mijn inkomen is niet afhankelijk van de baarden, ik knip ook ontzettend veel. Ik weet wie ik ben, en ik weet dat ik verdomd goed ben in wat ik doe. Dat is het belangrijkst naar mijn mening. Het is een specialisme, een ambacht. Ik zou nooit een vrouw knippen. Ik knip mijn eigen vrouw niet eens." Diele staat vaak als barber op evenementen, waaronder Stoer Voer, afgelopen weekend in het Prins Bernhardplantsoen. Daarnaast bezoekt hij nog zo'n tien andere evenementen waar hij zijn specialisme uitoefent. Het mooiste compliment dat hij ooit heeft ontvangen? "Dat was van een Engelse klant die al vaker was geweest. Toen ik vroeg wat hij gedaan wilde hebben zei hij: 'Just do your magic.' Dat vond ik prachtig.''Bas Diele in zijn zaak Baard & Haar, de herensalon is volledig ingericht in de stijl van een oude barbershop. Foto: Lenneke Lingmont