Nieuws Actueel

BAT sigaretten minder in trek

Lotte Grimberg 29 juli 2015

Philip morris fabriek massa ontslag bergen op zoom sigaretten roken groot

Sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT), producent van onder meer Lucky Strike en Pall Mall, heeft in het eerste halfjaar 9 miljard sigaretten minder verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten die het bedrijf woensdag overlegde.

De afgelopen maanden gingen er 322 miljard sigaretten van BAT over de toonbank. Net als alle grote sigarettenfabrikanten heeft ook de Britse onderneming last van de moeilijke marktomstandigheden. Door strenger toezicht, hogere belastingen en bewustheid van de consument over de gezondheidsrisico's van roken daalt het aantal verkochte sigaretten.

Vooral Amerikanen lijken steeds meer te stoppen met roken. Het aantal verkochte BAT-sigaretten nam daar met 4,7 procent af. In Oost-Europa werden 4,4 procent minder pakjes verkocht. Geen van de regio's waar BAT actief is liet een plus zien in de verkoop.

WisselkoerseffectenBAT maakte woensdag bekend dat zijn omzet over het eerste halfjaar is gedaald naar 6,4 miljard pond (9 miljard euro), ten opzichte van bijna 7 miljard pond een jaar eerder. De onderneming wees negatieve wisselkoerseffecten aan als voornaamste reden voor de omzetdaling. Zonder deze effecten mee te rekenen, stegen de opbrengsten van de producent met 2,4 procent. In het eerste kwartaal groeide de omzet, zonder valutaschommelingen, met 1,7 procent.

Onderaan de streep bleef er minder over. De nettowinst daalde in de eerste helft van het jaar met 6 procent naar circa 2,5 miljard pond. Zonder wisselkoerseffecten boekte BAT hier wel een plus van 1,3 procent.