Nieuws Actueel

Batavus demarreert

Bram de Vrind 25 juli 2014

Fietsenfabrikant Accell heeft in de eerste helft van dit jaar geprofiteerd van de gunstige weersomstandigheden in West-Europa. De nettowinst steeg met 13 procent tot 27,5 miljoen euro. Dat maakte de Friese onderneming, bekend van merken als Batavus, Sparta en Koga, vrijdag bekend.

De omzet kwam uit op 506,2 miljoen euro. Exclusief de vertekenende effecten van valutaschommelingen en wijzigingen van het productaanbod komt dat neer op een groei van 4 procent. Het bedrijfsresultaat steeg met 7 procent tot 38,2 miljoen euro, mede dankzij kostenbesparingen

HerculesHet nettoresultaat kreeg een extra zetje omhoog als gevolg van een boekwinst op de verkoop van Hercules in Duitsland. Eerder deze week maakte Accell bekend dat ook een koper is gevonden voor zijn fitnessactiviteiten.

Sportfietsen"We hebben qua omzet en verkopen een goed eerste halfjaar achter de rug", zei bestuursvoorzitter René Takens. "Vooral de vraag naar elektrische fietsen en duurdere sportfietsen ontwikkelde zich positief."

Noord-AmerikaIn Nederland zag Accell de omzet met 11 procent toenemen tot 140 miljoen euro. Duitsland liet als gevolg van de verkoop van Hercules een krimp van 7 procent zien. In de rest van Europa namen de verkopen met 9 procent toe. Dat woog ruimschoots op tegen een omzetdaling in onder meer Noord-Amerika.

ReporganisatiesDe operationele kosten bedroegen 116,5 miljoen euro, 7 miljoen minder dan een jaar eerder. Dat was deels te danken aan lagere personeelskosten als gevolg van eerder aangekondigde reorganisaties in Nederland en Noord-Amerika.