Nieuws Actueel

Beam Labs: De buzz van tv kijken op je plafond

Bram de Vrind 12 mei 2015

Beam 335

Beam, een slimme projector die je thuis in elke lampenfitting kunt draaien, werd in no time succesvolste Nederlandse crowdfundingcampagne ooit op Kickstarter. Een toevalstreffer? Totaal niet. Don Molenaar en co namen een jaar lang de tijd om hun campagne tot in de puntjes voor te bereiden.

De opwinding rond de crowdfundingcampagne van Beam Labs heeft Don Molenaar afgelopen februari korte nachten bezorgd. De investeringen in zijn startup via crowdfundingplatform Kickstarter rezen de pan uit. De CEO kon het niet laten om continu te checken hoeveel geld er binnenkwam. "Ik zat dagenlang tot 3 uur 's nachts op F5 te drukken", lacht hij tijdens dinsdag tijdens een interview tijdens de Crowdfunding Day in stadion de Amsterdam Arena.

Doorslaand succesDe campagne van zijn bedrijf werd een doorslaand succes. Binnen drie dagen was de beoogde investering van 200.000 dollar behaald. De teller stokte bij het sluiten van de crowdfundingeperiode op 759.656 dollar. Daarmee was Beam de succesvolste crowdfundingcampagne in Nederland ooit via Kickstarter.

Epische stofzuigerHet begon allemaal met een groepje van vijf 'founders' (twee designers, twee techneuten en Don als commerciële man) die bij elkaar kwamen om, in de woorden van Molenaar, 'gewoon iets tofs te maken'. "Het had ook een epische stofzuiger kunnen zijn", zegt hij.

Eureka-momentHet werd uiteindelijk een slimme projector. "Het eureka-moment kwam toen ik avonds door één van onze techneuten uit bed werd gebeld. Hij zei: 'Don, we gaan een projector maken die je in een lampenfitting kunt draaien'. Ik zei: 'Dude: hoe vet is dat?'"

NetflixDie toepassing maakt het mogelijk om op elke muur, plafond of tafel in huis beelden te projecteren. Wat daarvan de toevoegde waarde is? Molenaar somt een reeks toepassingen op: je kunt met Beam vakantiefoto's op je tafel bekijken, of series via Netflix op het plafond. Daartoe kun je je smartphone of laptop via wifi aansluiten op het apparaat, dat zelf overigens ook een computer bevat waar je apps op kunt zetten.

FileberichtenDe projector helpt ook je huis 'slimmer te maken', zegt Molenaar, refererend aan de trend van 'the internet of things'. "Je kunt hem bijvoorbeeld zo instellen dat hij elke ochtend om acht uur aanspringt en het weer en de laatste fileberichten op je tafel projecteert, voordat je naar het werk gaat."

Fel zonlichtDe achilleshiel van de gemiddelde beamer is echter een vaal beeld bij fel zonlicht. Dat is bij Beam niet anders, zegt Molenaar. "Geen enkele projector wint het van de zon. Maar je kunt er overdag wel prima beelden mee op tafel projecteren. En als het donker is kun je ermee films op een scherm van 120 inch kijken. Dat is drie keer zo groot als een grote flatscreen."

Puntjes op de iTerug naar de crowdfundingcampagne. Het succes daarvan zit hem volgens de entrepreneur in de uitgebreide voorbereiding. Molenaar was daar met zijn team niet minder dan een jaar mee bezig. "We wilden met een innovatief en creatief product komen dat helemaal af moest zijn. De tone of voice van de brand moest kloppen en de hele pagina van de crowdfunding op Kickstarter moest kwaliteit uitstralen." Dat laatste kostte Beam alleen al drie maanden. "We wilden alle puntjes op de i zetten."

BuzzIn de aanloop naar de lancering namen Molenaar en co contact op met internationale design- en techblogs met de vraag of ze aandacht aan Beam wilden schenken. Zo probeerden de startuppers een buzz rond hun vinding te creëren. Dat lukte en hoe: vlak na de lancering was Beam all over the place in media en poef, de investeringen stroomden binnen. De rest is geschiedenis.

OktoberDe beamer komt in oktober op de markt. "Bij 80 procent van de Kickstarters wordt de lancering uitgesteld. Bij ons niet", verzekert Molenaar. "De afspraken met de leveranciers liggen al vast."

Vergevorderde onderhandelingenDe grootste uitdaging voor de toekomst wordt om Beam (adviesprijs 499,- euro) over heel Nederland in de schappen te krijgen, aldus de jonge CEO. Hij heeft momenteel daartoe naar eigen zeggen vergevorderde onderhandelingen met distributeurs.

Media MarktUiteraard heeft Beam Labs ook verkooptargets, maar die wil Molenaar niet vrijgeven. Hij verzekert in ieder geval dat we Beam pak hem beet volgend jaar zomer bij een grote keten als Media Markt in de schappen kunnen verwachten. Als het aan de nieuwbakken ondernemer ligt, kijken we niet veel later massaal net als hij series op het plafond.