Nieuws Actueel

Beatrix blijkt winkeldievegge

Van onze redactie 18 november 2015

Beatrixwinkeldiefstalboekbiografie

De diefstal door de twee prinsessen en hun vriendinnen staat beschreven in het boek De Amerikaanse prinses van historica Annejet van der Zijl, dat gisteren verscheen.

In het boek wordt het turbulente leven beschreven van de Amerikaanse Allene Tew (1872-1955), een van de peetmoeders van prinses Beatrix.

Trix en IreneTew haalt de diefstal aan in een ongedateerde brief. "De politie kwam en heeft alle kinderen gearresteerd. Ze belden naar het paleis om te zeggen dat Trix en Irene daar met de rest zaten. Juliana vroeg naar de straf en de politieman zei: 'Twee uur cel.'

Uur extra"Juliana zei: 'Prima, geef mijn dochters een uur extra, want zij zouden een voorbeeld voor de rest moeten zijn."'

GeweldigDe peetmoeder vond het geweldig dat toenmalig koningin Juliana dit zo zei, schrijft ze. "Zo slim en wijs. Wat een les!"

Rijkste vrouw NYTew was een zakenvrouw die zich wist op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Ze ging om met politici, kunstenaars en royalty en trouwde vijf keer.

1911In 1911 vertrok ze met haar dochter naar Europa, waar ze een hechte band kreeg met de Nederlandse koninklijke familie.

BoekVan der Zijl heeft vier jaar gewerkt aan haar nieuwste boek. Ze kwam meer over Tew te weten tijdens haar research voor een biografie over prins Bernhard en raakte gefascineerd door deze vrouw. Zo bezocht ze het Franse huis aan zeewaar Allene Tew in 1955 haar laatste winter bleek te hebben doorgebracht. Nog diezelfde middag wist ze: 'over deze vrouw ga ik een boek maken.'

StalhouderijOpgegroeid in een stalhouderij op het platteland, werkte ze zich op te tot één van de rijkste vrouwen van New York. Achter alle rijkdom en successen gingen echter grote persoonlijke tragedies schuil.