Nieuws Actueel

'Beatrix deed weinig aan onderhoud paleis'

Van onze redactie 19 december 2014

Huis ten Bosch, gebouwd in de 17e eeuw, wordt de komende jaren gerenoveerd. Dat kost de Staat 35 miljoen euro. Ook paleis Noordeinde wordt opgeknapt. Meerdere politieke partijen vonden die kosten erg hoog, maar premier Rutte verdedigde het bedrag.

De NOS had 220 documenten opgevraagd om te bekijken hoe de renovatiekosten zijn berekend. Volgens de omroep is het bedrag echter niet na te gaan. De overheid zou namelijk hebben geweigerd de meeste documenten openbaar te maken, vanwege de veiligheid van de Staat en de privacy van de koning.

Waterschade en houtrot Uit de documenten die wel openbaar zijn gemaakt, blijkt dat Huis ten Bosch onder meer kampt met waterschade en houtrot, aldus de NOS. Stopcontacten zouden niet geaard zijn en de waterleidingen zouden nog van lood zijn.

Als de renovatie in 2017 klaar is, gaat koning Willem-Alexander met zijn gezin in Huis ten Bosch wonen. Prinses Beatrix is begin dit jaar verhuisd naar slot Drakensteyn. Ze heeft vanaf 1981 in Huis ten Bosch gewoond.

De Oranjes lieten Huis ten Bosch halverwege de 17e eeuw bouwen. Het moest een zomerhuis worden voor prins Frederik Hendrik, een zoon van Willem van Oranje. In de Franse tijd woonde koning Lodewijk Napoleon er. Na het vertrek van de Fransen werd het weer een zomerverblijf van de Oranjes.