Nieuws Actueel

'Beboet vuile looierijen'

Rik Nizet 21 april 2015

Leerlooierij groot

Bekende merken schoenen, kleding, tassen, auto’s en meubels. Grote kans dat de chemicaliën uit het leer daarvan afkomstig zijn van familiebedrijf Smit & zoon. Chemicaliën die steeds milieuvriendelijker worden. Volgens eigenaar Marc Smit staan ze daarmee symbool voor de hele leerindustrie: "Het proces om leer te maken wordt bij een groot aantal looierijen steeds duurzamer."

De ambitie van het sinds 1821 bestaande chemicaliënbedrijf Smit & zoon is kraakhelder. Eigenaar Marc Smit, de zevende Smit-generatie die aan het hoofd van het bedrijf staat: "Wij zijn continu op zoek naar hoe wij het proces bij een leerlooierij kunnen verbeteren en verduurzamen. Daarop is ook onze productontwikkeling gericht. Dus hoe kun je met mens- en milieuvriendelijke chemicaliën het mooiste stuk leer maken, waarbij je zo min mogelijk water en energie verbruikt?"

Afbreekbare chemicaliënMet onder meer MVO Nederland en de Leather Working Group werkt Smit samen om deze ambitie te verwezenlijken. Smit & zoon is ook al een heel eind op weg: "We ontwikkelen producten waarbij zo min mogelijk water en energie gebruikt wordt en die zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar zijn." Toch liggen tussen droom en daad nog enkele bezwaren in de weg. Smit: "Het is nog niet mogelijk om het hele proces duurzaam te krijgen. Dat zit hem met name in de voorlooiing, waarbij vaak chroom of andere niet-afbreekbare chemicaliën worden gebruikt. Overigens zei ik met nadruk ‘nog niet’, want er zijn ontwikkelingen gaande die ook dat deel van het proces duurzamer maken, zoals het looien met behulp van olijfbladeren."

Duurzame ketenMarc Smit is positief gestemd over de huidige ontwikkelingen in de productie van leer. Het proces wordt duurzamer van een op zichzelf al heel duurzaam product. "Leer is een bijproduct van de vleesindustrie, het gaat oneindig lang mee en je kunt het dus ook eindeloos hergebruiken. Een tas of portemonnee van leer wordt daarnaast in het gebruik alleen maar mooier. Het product is veel duurzamer dan bijvoorbeeld kunstleer."

Smit ziet de toekomst voor duurzaam geproduceerd leer zonnig in. "Het gaat nu heel hard. Veel looierijen zijn al erg ver met verbeteringen en ik durf wel te stellen dat het proces om leer te maken bij een groot aantal looierijen al duurzaam is. Zaak is nu ook de overige looierijen om te vormen waardoor je een geheel duurzame keten krijgt." Negatief imago"De consument vraagt ook in toenemende mate hoe het leer gemaakt is en of dit duurzaam gebeurt." Daarbij moet Smit wel aantekenen dat vooral consumenten in ‘het duurdere segment’ bereid zijn de prijs voor duurzaam leer te betalen. "De betreffende modemerken willen geen negatief imago en zijn enorm vooruitgegaan in hun aanbod van duurzaam geproduceerd leer. Bij het goedkopere segment zien we nog wel dat consumenten onvoldoende bereid zijn om voor duurzaam leer te betalen. Al zijn we in Nederland wat verder dan in veel andere landen."

BoeteDe vraag hoe ook die laatste groep consumenten is te verleiden tot de aankoop van duurzaam leer draait Smit liever om. "Volgens mij moet je je daarbij niet zozeer op de consument richten, maar op de looierijen. Wat mij betreft mogen looierijen die niet willen verduurzamen, worden beboet. Of andersom: looierijen die het wél goed doen, mogen worden beloond. Dan ga je vanzelf een situatie krijgen dat alle looierijen duurzaam gaan werken. Daarvoor heb je de inzet van de betreffende overheden keihard nodig. Ook op dat gebied zie je goede ontwikkelingen. Vooral in China gaat het snel. Daar sluit de overheid vrij rücksichtslos looierijen die niet voldoen aan bepaalde milieueisen. India is een stuk bureaucratischer, maar ook daar zie je langzaam verbetering."