Nieuws Actueel

Bedenker The Upperside in Enschede wil ook in Hengelo succesvol concept neerzetten

Van onze redactie 2 september 2015

Upper Side Hengelo Lars Smook

Het concept is gebaseerd op zijn pop-upstore The Upperside op de hoek van de Haverstraatpassage en Stadsgravenstraat in zijn woonplaats Enschede. „In The Upperside hebben we een aantal creatievelingen bij elkaar gebracht die elk hun eigen mini-onderneming runnen. Omdat we samen de huur ophoesten, is het maandelijkse huurbedrag acceptabel. In Hengelo zoeken we vooral kleine zelfstandigen die elk hun eigen concept ontwikkelen”, vertellen Spronk en sleutelhouder Fred Ziegerink van het 640 vierkante meter grote Duthlerpand. Het duo heeft inmiddels een lijstje van twaalf ondernemers die vierkante meters willen afnemen. Gisteravond was er in het pand een eerste bijeenkomst met kandidaathuurders.

DeelnemersIn The Upperside is broodjeszaak De Broodbode de absolute trekker. In Hengelo komt aan de voorzijde eveneens een gecombineerde broodjeszaak-lunchroom. Maar er wordt ook gesproken met een bierspeciaalzaak en een kunstschilder, die er zijn schilderijen wil verkopen. „Je kunt hier mooie dingen doen”, zegt Spronk. Hij heeft inmiddels contact met meerdere eigenaren van webshops. „De trend is dat die in toenemende mate een ruimte zoeken om hun artikelen fysiek te kunnen tonen. Mensen zien een artikel op de site, komen hier om het te zien en desnoods te voelen, betalen met hun telefoon en een dag later hebben ze het thuis.”

WinkelleegstandIn Enschede was The Upperside vooral een creatief antwoord op de winkelleegstand. Spronk is zo eerlijk toe te geven dat het in eerste instantie een project van vallen en opstaan is geweest. Drie ondernemers haakten af, maar er kwamen er in Enschede zeven bij. In The Upperside zitten nu twaalf ondernemers. De laatste is een platenzaak, die medio deze maand opent. Net als in Enschede moet in Hengelo straks een gezamenlijke stichting van de participanten de huur gaan innen.

Foto: Ivo Spronk (The Upperside), Randy Marcus (CVV Shop, een van de participanten in de nieuwe concept-store), pandbeheerder Fred Ziegerink en Ivo Rupert (CVV Shop) in de vroegere Duthlerwinkel in Hengelo. (Lars Smook)