Nieuws Actueel

Bedorven vlees en bacteriën in barbecuepakketten

Van onze redactie 6 augustus 2015

Image 5135043

In drie van die schotels was het vlees bedorven of bijna bedorven. Eén monster, rundersaté, had volgens Wakker Dier een kiemgetal dat dertig keer hoger ligt dan de ondergrens waarboven vlees bedorven genoemd mag worden. Behalve bedorven vlees werd vier keer de poepbacterie (E-coli) aangetroffen.,,Zorgwekkend'', vindt de organisatie. ,,Jaarlijks lopen naar schatting 200.000 mensen een voedselinfectie op van het eten van vlees, en vaak tijdens het barbecueën omdat dat vlees niet goed genoeg verhit wordt.'' Omdat het om een steekproef gaat, maakt Wakker Dier niet bekend van welke supermarktketens een barbecuepakket is onderzocht.Zelfde steekproefVorig jaar heeft Wakker Dier eenzelfde steekproef gehouden. Toen was ook bij drie van de zeven onderzochte vleesschotels al een bedervingsproces begonnen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de hygiëne bij supermarkten door middel van steekproeven. Uit de resultaten van vorig jaar blijkt dat bijvoorbeeld de ketens Albert Heijn, Jumbo en Ekoplaza zijn ingedeeld in 'toezichtcategorie oranje' (normaal toezicht) en Plus, C1000 en Dekamarkt in categorie groen (verminderd toezicht). Hierbij wordt breder gekeken dan alleen naar vleesproducten.Lees het rapport van Wakker Dier