Nieuws Actueel

'Bedreiger wil gevaar minipistool aantonen'

Van onze redactie 18 november 2014

Dat stelden hij en zijn advocaat dinsdag voor de rechtbank in Utrecht tijdens een pro formazitting. K. wil het gevaar van minipistolen aantonen.

Publieke tribune Tot degenen die hij zou hebben bedreigd, behoren volgens justitie CDA-leider Sybrand Buma, 2 officieren van justitie, Tweede Kamervoorzitter Anouchka Miltenburg en andere Tweede Kamerleden.

K. schoot in een filmpje met een minipistool op een foto van de Rotterdamse persofficier van justitie Ernst Pols. Aan de Tweede Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie stuurde hij een brief. Daarin suggereert hij dat hij een schietpartij met een minipistool vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer overweegt. Dit gebeurde eind 2013 en begin 2014.

Kogelbrief In 2010 zei hij tegen een agent dat hij hoofdofficier van justitie Henk Korvinus in zijn been ging schieten. Ook stuurde hij dat jaar een kogelbrief naar Sybrand Buma.

De man is eerder in het nieuws geweest omdat hij filmpjes op internet zette waarin hij schoot op foto’s van politici, onder wie de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Tbs K. is in het Pieter Baan Centrum geobserveerd, maar heeft daar niks losgelaten aan psychiaters of psychologen. Daarom valt er sowieso geen advies voor tbs te verwachten, zei zijn advocate, die eerder enorm rechtvaardigheidsgevoel vermoedt en geen stoornis.

Zonder tbs-advies zal de rechtbank bij een bewezenverklaring gewoon celstraf moeten opleggen. En die komt nooit boven de acht maanden cel uit die K. nu al vastzit, denkt de advocate. Ze vroeg dan ook om vrijlating van haar cliënt. De rechter-commissaris gaat daar de komende weken over beslissen.