Nieuws Actueel

Bedrijf Qua Keuken heeft organisatie van Preuf & Proost in Oldenzaal in handen

Van onze redactie 3 augustus 2015

Preuf en Proost Emiel Muijderman

Het culinaire evenement bestaat al veel langer en werd georganiseerd in diverse vormen en vooral met diverse horecabedrijven. "Eerst met allemaal een eigen menukaartje, later met alle gerechten op één kaart", weet Ten Wolde zich nog te herinneren.

Culinaire meester Het was de tijd dat hij zelf nog kok was bij de Oude Raadskelder. Nu hij op eigen benen staat is dit een prachtig evenement om zichzelf in de etalage te zetten. "Ook spannend", vertelt de 29-jarige culinaire meester, "want per saldo wordt hier geen euro verdiend, vorig jaar moest er zelfs geld bij." Het heeft alles te maken met het feit dat de tuin van het Palthe-Huis niet is voorbereid op veel etende en drinkende gasten. "Wij zijn sinds zaterdag vier dagen volop aan het bouwen. Er is geen water, geen stroom, er zijn geen toiletten. Alles moet ik inhuren en laten opbouwen. Je kunt je voorstellen dat ik al aardig wat kosten heb gemaakt voordat we dinsdag daadwerkelijk kunnen draaien. Maar goed, dat weet ik. Ik doe het voor promotie voor mijn bedrijf en voor het Boeskoolfeest, waarvoor het natuurlijk wel een toegevoegde waarde is."

VernieuwendTen Wolde is vernieuwend bezig. Dat merken de bezoekers ook dit jaar. De veelal witte tafels en stoelen maken plaats voor steigerhout. Verder komt er een lange tarp, oftewel een overkapping van 15 bij 10 meter waar mensen onder kunnen zitten. Opvallend is ook dat de bar centraal in de tuin staat. "Hieraan kunnen mensen dus ook gezellig zitten", aldus Ten Wolde. Tegen de achterkant van de tuin komt een zogenaamde foodtruck, een mobiele keuken op wielen, met daarvoor een houtgestookte pizza-oven en een Amerikaanse barbecue met een rookoven.

‘Burgertrutje’Bij de keuze voor de gerechten op de menukaart heeft Ten Wolde rekening gehouden met aperitiefjes, voorgerechten, hoofdgerechten en deserts. "Ik heb de gerechten bedacht en mijn vriendin Annika de namen." Wat voorbeelden: Burgertrutje (Wagyu-burger op een sesambroodje met tomaat, komkommer en truffelcrème), Drie op een Rij (drieluik tapas), Over Jus-tjes en Kalfjes (kalfslende met vanilleportjus) en Proeftijd (proeverij van gerechten). Verder natuurlijk keuze genoeg op het gebied van wijn en bieren, geschonken in glas. "En voor de koffie hebben we een barista, een meester op het gebied van het bereiden van koffie. Dus ook op dat vlak laten we niets aan het toeval over."

Drie á vier stadsmunten De gerechten kosten vanaf dinsdagavond gemiddeld drie á vier stadsmunten. "Aan die prijzen doe ik ook niets, het is te vergelijken met de prijzen die je in een restaurant betaalt", aldus Ten Wolde. De doorgang naar de tuin van de Bombazijn is gewoon geopend. "Het is toch de Boeskool is Lös? We moeten het samen doen. Ik hoop dat mensen de weg naar ons weten te vinden. Er zijn nog steeds mensen die denken dat het een besloten feestje is, maar natuurlijk is iedereen welkom!"In de tuin is er voor 350 mensen een zitplaats, terwijl er 200 mensen kunnen staan.

Foto: Emiel Muijderman