Nieuws Actueel

Eigen onderneming starten populairder dan ooit

Het beginnen van een eigen onderneming is nog nooit zo populair geweest als dit jaar. In de eerste negen maanden werden al 161.076 bedrijven opgestart, becijferde de Kamer van Koophandel (KvK). Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Van onze redactie 28 oktober 2019

Jipke Hazenberg ijs verkopen

Jipke Hazenberg kwam in het nieuws toen ze op haar 13e haar eigen bedrijf startte.

Met name onder jongeren is het bon ton om een eigen bedrijf te beginnen. In de leeftijdscategorie tot en met 19 jaar groeide het aantal startende ondernemers met 65 procent. In de categorie 20 tot en met 24 jaar was de stijging 28 procent. "In het onderwijs is er meer aandacht dan ooit voor ondernemerschap", verklaart ondernemersadviseur Gerdine Annaars van KvK. "Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee."

Lees ook: Deze jonge ondernemer (13) verdient geld met haar eigen ijscokar

Het aantal ondernemers jonger dan 24 jaar bedroeg aan het einde van het derde kwartaal 88.045. Vijf jaar geleden waren dat er bijna 30.000 minder. De gemiddelde leeftijd van een startende ondernemer zakte ook. In 2017 was dat nog 37 jaar, dit jaar is dat 35 jaar.

Webwinkel starten populair bij jongeren

Webwinkels zijn de meest gestarte ondernemingen door jongeren. Een op de twintig starters onder de 24 jaar begint een webwinkel op het gebied van mode, waarmee dat de populairste sector is. Ook op plaats 2 en 3 staan webwinkels genoteerd.