Nieuws Actueel

Bedrijf uit Goor verovert de wereld met buitenspeeltoestellen

Van onze redactie 12 juni 2015

Buitenspeelgoed van Yalp Christian van der Meij

Uitdagender en spannenderOerdegelijk en superslim zijn de toestellen van honderd procent Twentse makelij die Yalp inmiddels in parken en op schoolpleinen in tientallen landen heeft neergezet. De Fono’s (dj-tafels), Sutu’s (voetbalmuren), Memo’s, Toto’s en Sona’s, zoals de toestellen kort en krachtig heten, zijn weers- en vandalismebestendig en oerdegelijk. „Maar ze zijn ook vaak slim”, zegt Yalp-directeur Ben Admiraal. „Er zit software in om het spelen uitdagender en spannender te maken, wat veel meer aansluit bij de nieuwe generatie. Alles in de buitenruimte verandert immers: bushaltes geven tegenwoordig ook al aan over hoeveel minuten de volgende bus komt.”

Transport naar China Zweden is de beste klant van Yalp, waar inmiddels twintig toestellen staat. Maar ze zijn ook al te vinden in Spanje, Tsjechië, Rusland, Engeland, Finland, Amerika, Koeweit en zelfs China. „China begint steeds meer te ontdekken dat het in het leven niet alleen maar gaat om hard werken, maar ook om een gezonde levensstijl. Dit jaar hebben we daar een grote order weten te boeken en is een container met onze toestellen die kant op gevaren. Inderdaad, onze producten zijn zwaar en volumineus, maar desondanks niet te duur voor transport naar China. Zijn we best trots op, dat een product van beton, staal en elektronica compleet in Twente gemaakt wordt en dan daar besteld wordt. Nee, bang dat het nagemaakt wordt, ben ik niet. Als je vanuit angst onderneemt, gaat het juist niet goed. Bovendien: ze kunnen de hardware wel namaken, maar niet alle software zit in het toestel. Die staat via internet in verbinding met de server op ons hoofdkantoor en zonder dat draait het niet.”Een goedmakerYalp haalde vorig jaar 10 procent van de omzet uit het buitenland, dit jaar is dat al 15 procent en dat moet over vijf jaar naar ruim eenderde zijn gegroeid. Daarmee is de export ook een goedmaker voor de lastige binnenlandse markt, die onder druk stond door bezuinigingen bij gemeentes, die minder geld hadden voor inrichting van openbare ruimtes. Maar Yalp is zich nu ook meer op scholen en andere gebruikers gaan richten.

Yalp begon in 2000 met vier man personeel en telt er nu 35. Dat aantal zal volgens Admiraal verder kunnen groeien als het exportsucces doorzet.Het Goorse bedrijf schept ook steeds meer werk buiten de eigen muren. Er wordt nu samengewerkt met KITT engineering voor de ontwerp van spellen en met Grijsen in Winterswijk (straatmeubilair) voor het ontwerp van toestellen.

Een aantal van de buitenlandse agenten van Yalp op bezoek in de Goorse ‘speeltuin’ van het bedrijf, om zelf eens lekker te ravotten op wat ze straks aan de man moeten brengen. Foto: Christian van der Meij