Nieuws Actueel

Bedrijfsarts meldt beroepsziekte niet

Rik Nizet 10 juni 2015

Bedrijfsarts middelgroot

Zeven op de tien bedrijfsartsen maakt jaarlijks geen melding van beroepsziekten, hoewel ze dat wel verplicht zijn. Dat gebeurt al zeker tien jaar, schrijft Trouw woensdag. Het is daardoor zeer onduidelijk hoeveel mensen jaarlijks ziek worden van hun werk. Schattingen lopen ver uiteen. Het is belangrijk om te weten welke beroepsziekten er zijn en hoe vaak ze voor komen, zodat maatregelen kunnen worden genomen om ze te voorkomen.

Jonge werknemer bezwijktStressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers en komen op steeds jongere leeftijd voor. Het gemiddelde ziekteverzuim in 2014 was met 3,9 procent iets hoger dan in 2013 (3,8 procent). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 29 dagen vorig jaar. Dit blijkt uit een gepubliceerde analyse van ArboNed in maart, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

StressklachtenHet verzuim met stressgerelateerde klachten is verder gestegen, constateert ArboNed. In 2013 werd langdurig verzuim in 29 procent van de gevallen veroorzaakt door stress. Afgelopen jaar had 33 procent van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25- tot 34-jarigen. "Daarmee verschuift psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie", aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.