Nieuws Actueel

'Bedrijfsleven heeft ons er doorheen getrokken'

Bram de Vrind 14 februari 2014

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemt de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 'meer dan bemoedigend'. Hij zegt dat in reactie op CBS-cijfers waaruit blijkt dat het economisch herstel flink doorzet.

Alles over de laatste groeicijfers:

Baanloze groei is nachtmerrieOpnieuw lichte groei vacaturesDijsselbloem: Alle trends de goede kant opEconomie plust 0,7 procent

"De economie groeit nu voor het derde kwartaal op rij. Dat is zonder meer bemoedigend", aldus minister Kamp. "Deze cijfers stemmen positief voor 2014. Een hogere groei dan de 0,5 procent die het Centraal Planbureau voorspelt, ligt zeker binnen de mogelijkheden."Kamp vervolgt: "Het is positief dat bedrijven meer investeren. We zitten weer op de goede weg. Dat neemt niet weg dat een recordaantal mensen hun baan is verloren en veel bedrijven failliet zijn gegaan. We zijn er nog niet en het kabinet gaat daarom door met het hervormingsbeleid."In het Radio-1-Journaal zei Kamp even later. "Het bedrijfsleven heeft ons er doorheen getrokken. De groei is ingezet en zet door." Hij wijst er op dat Nederland het nu beter doet dan Frankrijk en Duitsland. Kamp is opgetogen over de stijging van 5 procent in de agrarische export en ook de industriële productie gaat goed omhoog, met meer afzet in het buitenland. "Er zijn bedrijven die mogelijkheden zien, die pakken en ons er weer uit trekken."Kamp erkent dat de consumptieve bestedingen nog achterlopen, maar dat komt volgens hem ook deels door de lagere energieprijs en de zachte winter, waardoor mensen minder uitgaven aan brandstof. Het groot verlies aan banen en de faillissementen vorig jaar was 'een ramp', en 'de zure appel waar we doorheen moesten bijten.'In een toespraak bij het Centraal Bureau voor de Statistiek zei Kamp vrijdag dat we 'de effecten ervaren van de beleidsinspanningen van de afgelopen jaren. De inzet om onze schulden te verminderen en de balansen van huishoudens, banken en overheid meer in evenwicht te brengen.'Om tot hogere groei te komen zijn innovatie en wendbaarheid in de economie essentiële voorwaarden, aldus Kamp. Hij hield ook een pleidooi voor het beroepsonderwijs. Nederland moet nu nog vakmensen uit het buitenland halen, terwijl er 650.000 werklozen zijn.