Nieuws Actueel

Bedrijven binden strijd aan met de cocaïnesmokkel

Politie, justitie en het bedrijfsleven binden met een nieuw meldpunt de strijd aan met nietsontziende drugscriminelen die via de haven grote hoeveelheden cocaïne Europa binnen smokkelen.

Nadia Berkelder 30 november 2015

Drugscocainepolitiebedrijvenoorlog1065

Het meldpunt moet ervoor zorgen dat havenwerkers en importeurs veilig hun werk kunnen blijven doen. De laatste maanden komen er steeds meer meldingen binnen over havenmedewerkers, transporteurs of onschuldige fruithandelaren die bedreigd worden door drugssmokkelaars, schrijft het AD. Vorige maand werd een chauffeur uit Nieuw Lekkerland, die dacht dat hij een lading ananas in zijn vrachtwagen had, ontvoerd. Zijn truck werd gestolen. Een transporteur uit de regio Rotterdam en zijn familie zijn in oktober ernstig bedreigd door criminelen die op zoek waren naar een partij drugs. De politie had de partij cocaïne van 180 kilogram in beslag genomen, maar de drugssmokkelaars geloofden dat niet.

Bij het meldpunt kunnen medewerkers van de haven, douanepersoneel en (fruit)handelaren anoniem criminele activiteiten melden. Ook vermoedens van drugssmokkel kunnen worden doorgeven, bijvoorbeeld wanneer handelaren een deel van hun lading missen omdat smokkelaars het fruit mogelijk hebben vervangen door drugs. Vooral fruitimporteurs moeten goed opletten, omdat smokkelaars de transportroutes van tropisch fruit afkomstig uit Zuid-Amerika veelal gebruiken. Vermoedelijk komt driekwart van alle coke zo het land in.

"We hopen het aantal oren en ogen in de haven te vergroten", zegt Bas Janssen, directeur van werkgeversorganisatie Deltalinqs, over het nieuwe meldpunt. Hij schetst hoe het gevaar in de haven op de loer ligt. Zo wordt havenpersoneel geronseld door criminele organisaties. "Met het uitlenen van een toegangspasje voor een terrein kun je veel geld verdienen,'' zegt Janssen. "Maar als je eenmaal in het vangnet zit, kom je er niet meer uit. Het zijn misdaadorganisaties die nergens voor terugdeinzen."

Het Openbaar Ministerie erkent onvoldoende grip te hebben op de welig tierende drugshandel via de haven. "We pakken veel drugs, maar er komt nog steeds heel veel binnen," zegt een woordvoerster. In 2014 onderschepten de douane en de politie 9000 kilogram harddrugs in de haven. Dit jaar regent het meldingen. Begin deze maand nog werd 300 kilogram coke tussen diepvrieskippen gevonden, vorige maand 300 kilogram tussen Braziliaans hout.

Daarnaast houdt de politie geregeld mensen aan met flinke sommen geld in de auto. In oktober werd op de A13 een Brit gearresteerd met een miljoen euro cash in zijn kofferbak.