Nieuws Actueel

Bedrijven investeren meer

Merlijn Ensing 20 maart 2014

Bedrijven investeerden in januari 6,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is vooral toe te schrijven aan investeringen in de bouw en in machines.

Het is de vierde maand op rij waarin de bedrijfsinvesteringen hoger zijn dan een jaar eerder. Dat had volgens het CBS tot dusver vooral te maken met de autoverkopen. Veel bedrijven liepen in december vooruit op fiscale maatregelen waardoor uitbreiding van het wagenpark begin 2014 een stuk duurder werd. In januari was dat effect uitgewerkt en liepen de autoverkopen terug.

In januari was dat effect uitgewerkt en liepen de autoverkopen terug. Daar stond tegenover dat de investeringen in de woning- en utiliteitsbouw flink aantrokken. Ook staken ondernemingen flink meer geld in machines dan een jaar eerder. Per saldo lag de groei van de bedrijfsinvesteringen wel wat lager dan in december.

De zogeheten investeringsradar van het CBS laat zien dat de omstandigheden voor investeringen in maart iets zijn verbeterd ten opzichte van de voorgaande maand. Het statistiekbureau kijkt daarbij naar factoren als de export, het consumentenvertrouwen, de rente die banken onderling in rekening brengen en de bezettingsgraad van de industrie.