Nieuws Actueel

Bedrijven stappen over op vingerscan

Caroline Spilt 10 maart 2015

Bedrijven vingers scannen groot

Steeds meer bedrijven omarmen de vingerscan. Dat merkt Tempo-Team, één van de voorlopers op het gebied van digitalisering van personeelsprocessen. Zeker voor bedrijven die met ploegendiensten werken, levert de vingerscan veel voordelen op. Zo kunnen administratieve processen nog verder worden geïntegreerd, neemt de fraudegevoeligheid af en behoren problemen rond uren, facturen en zoekgeraakte pasjes voortaan tot het verleden. Bovendien biedt het gebruik van de vingerscan 24/7 inzicht in de bezetting op de werkvloer en kan er dus snel worden bijgestuurd.

Bedrijven als Etos, Grolsch, Aldipress en DA maken inmiddels gebruik van de vingerscan en ervaren de voordelen. Erik Schavemaker, Warehouse fulfillment Manager bij Etos: “Dankzij de vingerscan beschikken we over een meer zorgvuldige registratie van de medewerkers. Door de automatische koppeling tussen de planning en de facturatie is de controle ook zeer gebruiksvriendelijk".

GebruiksgemakBij bedrijven die al gebruik maken van deze techniek scannen medewerkers en flexwerkers hun vinger bij aankomst en vertrek. De vingerscan maakt geen complete vingerafdruk, maar vertaalt de scan naar een binaire code. Hiermee is de privacygevoeligheid van de werknemers gewaarborgd. De onder de naam T-Point Touch ontwikkelde innovatie levert bedrijven naast een verlaging van administratieve kosten ook een flinke tijdsbesparing op. Zo blijft er meer tijd over voor de persoonlijke begeleiding van werknemers.

Personeel reageert positief en noemt een correcte uitbetaling en veel gebruiksgemak als de grootste voordelen van de vingerscan. Een werknemer verwoorde het met: “Ideaal, want je vinger vergeet je nooit.”

Explosieve groeiTempo-Team verwacht de komende jaren een explosieve groei van deze vorm van identificatie. “De technische ontwikkelingen gaan nu echt snel. Wekelijks hebben we al bijna 20.000 verificatie momenten bij diverse bedrijven, dat aantal zal nu snel gaan groeien”, aldus Joost Heeroma, woordvoerder van Tempo-Team. Het feit dat de nieuwste iPhone van Apple nu ook een vingerscan heeft, helpt volgens Heeroma bij de acceptatie van het nieuwe systeem.

KritiekJuristen zijn bezorgd over deze ontwikkeling en betitelen de invoering van de scan als 'een te zwaar middel voor een simpele controle'. Vakbeweging FNV zegt 'niet blij te zijn' met de digitale controle van werknemers en kondigt onderzoek aan.