Nieuws Actueel

Bedrijvenpark Zenkeldamshoek in Goor timmert aan de weg met nieuw pakket

Van onze redactie 29 april 2015

Zenkeldamshoek Emiel Muijderman

Zo kunnen ondernemers zelf bepalen hoe groot de kavel moet worden, krijgen ondernemers met bouwplannen uitgebreide ondersteuning en wordt de kwaliteit van het gebied verbeterd. Ook wordt er een nieuwe campagne begonnen om het bedrijvenpark aan de N347 onder de aandacht van het bedrijfsleven te brengen. De slogan van die campagne is ‘Zenkeldamshoek staat voor maatwerk, service en kwaliteit’.

Bovendien is er een verkoopmanager aangetrokken: Bas van ’t Hag. Hij wordt de vaste contactpersoon voor de huidige bedrijven op het bedrijvenpark en voor de ondernemingen die belangstelling hebben voor een plek op Zenkeldamshoek.

Braakliggende grondDat het bedrijvenpark opnieuw van zich laat horen, is logisch. Want van de circa 24 hectare uitgeefbare grond is slechts 4,6 hectare verkocht. En dat is een dure aangelegenheid voor de gemeente en de Bank Nederlandse Gemeenten. Deze partijen investeerden destijds allebei 15 miljoen euro in grondaankopen voor de Zenkeldamshoek. Braakliggende grond betekent voor de aandeelhouders fors renteverlies.

CrisisDe situatie op het bedrijventerrein bij Goor is in de regio geen uitzondering, stellen makelaars in Twente. De economische crisis biedt weinig bedrijven perspectief tot groei, terwijl bankkredieten moeilijker te verkrijgen zijn door de economische malaise. De grootste concurrenten zijn leegstaande gebouwen. Zulke panden bieden ondernemers veel goedkopere oplossingen dan nieuwbouw, schreef wethouder Harry Scholten eerder dit jaar aan de gemeenteraad. In die raad zitten politici die vinden dat er meer vaart moet worden gemaakt met de verkoop van grond.

MaatregelenMet het pakket aan maatregelen worden zij en andere raadsleden op hun wenken bediend. Kopers zullen door de Ontwikkelingsmaatschappij Zenkeldamshoek tijdens het gehele proces worden begeleid, van kennismaking tot realisatie. Ook kunnen ondernemers met bouwplannen gebruikmaken van een adviseur die helpt met de financiering. Zenkeldamshoek werkt daarvoor samen met het adviesbureau Claasen, Molenbeek & Partners.

BedrijvenzonesTot voor kort waren de afmetingen van de kavels vastgelegd, nu wordt er voor elke ‘ruimtevraag een passende oplossing gezocht’. Het terrein is opgesplitst in meerdere bedrijvenzones die rond een centraal park van groen en water liggen. Ook zijn er verschillende soorten uitgeefbare kavels: van toplocaties tot stukken grond voor bedrijven met een bedrijfswoning. De meeste kavels zijn bestemd voor gemengde bedrijvigheid (bedrijfsruimte en kantoor). Afhankelijk van de locatie zijn ondernemingen in de milieucategorie 2 tot en met 4 toegestaan. Door onder meer het nieuw asfalteren van alle wegen op het grote terrein wordt de kwaliteit van het bedrijvenpark verbeterd.

Foto: Bedrijventerrein Zenkeldamshoek is nog vrij leeg omdat bedrijven het laten afweten (Emiel Muijderman)