Nieuws Actueel

Bedrijventerreinen Berkelland toch aansluiting glasvezel

Berkelland heeft in overleg met het bedrijf CIF (Communication Infrastructure Fund) een constructie bedacht om alsnog het buitengebied en verschillende bedrijventerreinen aan te sluiten op glasvezelnetwerken.

Van onze redactie 25 november 2015

Glasvezel lars smook

Eerder dit jaar haalde de Europese Commissie een streep door een regionaal/provinciaal plan waarbij Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland samen een kabelbedrijf zouden oprichten. 'Staatssteun', vond Brussel, ook al wilde eerder geen commerciële partij zelf een glasvezelnet aanleggen in de 'onrendabele gebieden'.

CIF legt momenteel in samenwerking met Cogas in verschillende Twentse gemeenten glasvezel aan. Wethouder Han Boer: "Als gemeente kruipen we plaatselijk in de rol van Cogas om het hier niet zo te doen. Daarbij gaan we ons niet bemoeien met het aanbod, maar treden we op als bank. CIF heeft om een lening van 4 miljoen gevraagd om 95 procent van het buitengebied te bekabelen. Dat gaat door als minstens 50 procent van de huishoudens en bedrijven in het buitengebied wil. Vervolgens hebben we ook nog bedrijventerreinen waar een snelle internetverbinding ontbreekt. Vaak zijn alleen enkele straten die grenzen aan een bekabelde woonbuurt, aangesloten. Plus een aantal bedrijven dat zelf aanleg van glasvezel heeft betaald. Al met al vragen we daarom de gemeenteraad om een lening van 5 miljoen te mogen verstrekken aan CIF."

Het voorstel over de lening wordt 8 december aan de gemeenteraad voorgelegd. Boer verwacht algemene instemming. Per slot van rekening stemde de raad eerder in met een krediet van 6 miljoen voor het project waarbij gemeenten en provincie zelf een kabelbedrijf wilden opzetten.

Foto: Glasvezel (Lars Smook)