Nieuws Actueel

Beele Engineering investeert 20 miljoen in productiefabriek in Aalten

Van onze redactie 10 september 2015

Kalverslachterij Aalten en Te Paske Theo Kock

Het bedrijf koopt daarvoor 4,5 hectare grond aan de Industriestraat, pal achter het station. De leegstaande bedrijfshallen van Kalverslachterij Aalten en Te Paske worden binnen een jaar gesloopt. De bouw van het nieuwe bedrijfscomplex kan over een jaar beginnen.

BrandvieligheidBeele Engineering levert producten op het gebied van brandveiligheid en bescherming tegen calamiteiten. Die worden verkocht aan oliemaatschappijen, de scheepbouw, maar worden ook toegepast in kerncentrales. Het bedrijf heeft nu 35 medewerkers en verkoopt de producten in ruim vijftig landen wereldwijd.

Oldenzaalse architecten Velthuis Volgens eigenaar Hans Beele is het bedrijf de laatste jaren alleen maar gegroeid en komt daar voorlopig nog geen einde aan. Een belangrijk deel van de kennis zit in de medewerkers. Die wordt geschraagd door honderden patenten op verschillende producten, de meeste bedacht door Beele zelf. Het kenniscentrum is bedoeld om die kennis vast te houden en over te dragen. In die 'Beele Campus' kan aan nieuwe toepassingen en producten worden gewerkt. Het wordt ook een opleidingscentrum. Hans Beele: "We gaan de wereld in Aalten uitnodigen, daarom moet dit gebouw ook een uitstraling krijgen die bijzonder is." Voor het ontwerp zijn de Oldenzaalse architecten Velthuis aangetrokken. Die moeten de 300 meter lange bouwkavel aan de Industriestraat een bijzondere aanblik geven. Wethouder Ted Kok is opgetogen over de plannen van Beele. "Dit is een van de grootste en mooiste ontwikkelingen in Aalten van de laatste jaren."

Subsidie De leegstaande kalverslachterij en het naastgelegen bouwbedrijf zijn eigendom van twee investeringsmaatschappijen. De gemeente Aalten koopt alle gebouwen en de grond, sloopt alles (en ruimt een bodemverontreiniging op) en draagt de bouwgrond over aan Beele. De bijdrage van Aalten, het verschil tussen aankoop en verkoop, is 400.000 euro groot. De wethouder verwacht dat de ontwikkeling nog met een subsidie ondersteund kan worden.

Veel groenHans Beele schat de investering in de gebouwen op tien miljoen euro, eenzelfde bedrag is nodig voor nieuwe machines. Het bedrijfscomplex krijgt ook veel groen. En de oude fabrieksschoorsteen blijft staan: die kan volgens Beele zelfs een nieuwe functie krijgen voor demonstraties.

De leegstaande bedrijfshallen van Kalverslachterij Aalten en Te Paske. Hier komt het nieuwe complex van Beele Engineering. Foto: Theo Kock