Nieuws Actueel

Beerput FIFA nu écht open

Rik Nizet 30 mei 2015

Fifa blatter bril groot

Agenten van de internationale politiedienst Interpol hebben vrijdag (lokale tijd) in Argentinië invallen gedaan bij panden van drie verdachten in het omvangrijke onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. De drie mannen worden er door Amerikaanse justitie van verdacht tientallen miljoenen dollars aan smeergeld te hebben betaald in de voetbalwereld. Daarover berichtten lokale media.

Lees ook:Godfather Blatter blijft in zadelGodfather van corrupt systeemSponsors vrezen reputatieschadeHet gaat om de Argentijnen Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis en zijn zoon Mariano Jinkis. Interpol deed de invallen bij twee bedrijven voor sportmedia en -promotie die in handen zijn van de drie verdachten. Een rechter in de Verenigde Staten heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de verdachten, maar ze zijn nog niet opgepakt.

DatisaDe drie verdachten hadden samen het bedrijf Datisa opgericht waarmee ze voor honderden miljoenen dollars de televisierechten van voetbalwedstrijden en -toernooien opkochten, onder meer de Copa America van 2015, 2019 en 2023. Ze zouden volgens de aanklacht uit de VS die rechten hebben gekregen door in totaal zo'n 110 miljoen dollar (100 miljoen euro) smeergeld te betalen aan voetbalbonden in Centraal- en Zuid-Amerika.

In de zakkenEen bedrag van 45 miljoen dollar zou in de zakken van drie topofficials van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol zijn beland. Hoewel hij niet met name wordt genoemd, is vermoedelijk Julio Grondona een van die officials. Grondona was 35 jaar lang de baas van de Argentijnse voetbalbond, goed bevriend met de verdachte ondernemer Bruzaco en jarenlang een van de rechterhanden van de nieuw verkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Grondona overleed in juli 2014.