Nieuws Actueel

Begin een relatie met je geld

Van onze redactie 10 januari 2015

Maarland vindt haar werk als redacteur nog steeds boeiend, maar ziet het niet zitten nog bijna 7 jaar mee te draaien in de veranderingscaroussel. Nog een jaar of 3 wil ze doorwerken en dan hoopt ze met een regeling weg te kunnen of minder te gaan werken. Het liefst zou ze wat langer dan de gebruikelijke jaarlijkse 3 weken op haar favoriete vakantie-eiland verblijven.

Aukje Maarland zorgt al haar leven lang voor zichzelf, heeft een goed inkomen en aan niemand verplichtingen. Ze bouwde ruim 30 jaar pensioen op. Haar huis is goed onderhouden en ze vermoedt dat het een behoorlijke overwaarde heeft.

Is de toekomst die ze voor ogen heeft voor haar weggelegd? 'Géén idee', zegt ze. Want ze heeft zich nooit echt verdiept in onderwerpen als vermogen, pensioen en de waarde van haar eigen huis. Het zou haar wel rust geven, als ze wist hoe ze financieel ervoor staat, denkt ze.

Vrouw & Geldzaken Maarland kan een financieel planner of vermogensadviseur inschakelen om zicht te krijgen op haar financiële horizon. Maar het zou beter zijn als ze zich eerst zelf in de materie verdiept, vindt Dorieke Mulder. Zij is bedrijfskundige en heeft samen met haar vriendin Marie-Pauline Luger het coachingsbureau Vrouw & Geldzaken (vrouwengeldzaken.nl) opgericht. Hun missie: financiën op een leuke manier bij vrouwen op het netvlies krijgen. Ze geven lezingen en van tijd tot tijd een workshop. De vrouwen die Luger en Mulder raadplegen, staan vaak vlak voor een scheiding of zijn net weduwe. Maar de 2 spreken ook voor clubjes jonge vrouwen die grote financiële beslissingen (huis, hypotheek, studieschuld afbetalen) nog voor zich hebben.

Het is niet zo dat vrouwen niks met geld hebben, zegt Mulder. "Wij maken onderscheid in home finance – de dagelijkse geldzaken – en in life finance – zoals hypotheek, pensioen, beleggingen, kapitaalverzekeringen, kredieten. Met de dagelijkse geldbeslommeringen redden vrouwen zich prima. Ook hebben ze goed overzicht. Maar grote beslissingen geven ze liever uit handen. Zeker als ze getrouwd zijn of samenwonen. Dan hoor je nog: 'Daar snap ik toch niks van', 'Dat laat ik aan mijn man over' en 'Dat boeit me niet'."

Emancipatie Shockerend, vindt Mulder. "Wat dat betreft, moet de emancipatie nog een slag maken. Stel dat die vrouwen gaan scheiden of alleen komen te staan. Ze doen zichzelf echt tekort als ze zich verre houden van de financiën, houd ik ze altijd voor."

Afspraken over geld worden het best gemaakt als de relatie goed is. Mulder adviseert om, als er op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, het jaarlijkse 'verrekenbeding' echt uit te voeren. In de meeste relaties blijft dit een dode letter. Verder raadt ze partners in een relatie aan ieder een eigen bankrekening te houden en één gezamenlijke. "Houd de boel gescheiden! Op die gezamenlijke rekening kun je, als je dat overeenkomt, naar draagkracht storten. Met een eigen rekening word je gedwongen zelf de regie te houden. Je wilt niet weten hoe vaak het gebeurt dat schenkingen van ouders of andere eigen vermogensbestanddelen verdampen in de huishoudpot."

De naam Aukje Maarland is om privacyredenen gefingeerd.