Nieuws Actueel

'Behoud zelfstandigenaftrek terechte keuze'

Martijn Vervest 15 september 2015

Zzp ondernemen papierwerk rekenen 425

PZO-ZZP is blij dat het kabinet de zelfstandigenaftrek in stand laat. De organisatie reageert daarmee op de begroting van 2016 die dinsdag tijdens Prinsjesdag werden gepresenteerd.

"Het is geen leuk cadeautje, maar een terechte ondernemingsfaciliteit die het belang en de veerkracht van zelfstandige professionals erkent", zegt voorzitter Denis Maessen. PZO-ZZP verwelkomt de voorgenomen lastenverlichting van 5 miljard. Deze is een duidelijke keuze voor economische groei. Het is positief dat het kabinet de lasten voor werkenden, waaronder ook ZZP’ers, verlicht.

StimulerenDe organisatie vindt dat het kabinet een sterke bijdrage moet gaan leveren aan het verder stimuleren van zelfstandig ondernemerschap; "het moet onnodige belemmeringen of nieuwe lasten wegnemen en ons stelsel laten mee bewegen met deze vorm van ondernemerschap." Voorzitter Maessen wijst daarbij op het belang van een goede inrichting van de overgang van de VAR naar modelcontracten waarover de besluitvorming nu gaande is. "Met de aanpak via modelcontracten kan veel papierwerk voor de zelfstandige verdwijnen." PositieEr moet volgens Maessen dan ook vaart worden gemaakt om de positie van de ZZP’er "volledig te integreren in het dagelijks leven. Denk hierbij onder meer aan een beter functionerende woningmarkt, waarbij de keuzemogelijkheden voor de consument, ondanks de hervormingen, nog steeds op een laag niveau zijn."

De positie van ZZP’ers is volgens de voorzitter nog steeds problematisch: "vaak komen ze niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en tegelijk is het verkrijgen van een hypotheek voor hen ook lastiger. Ook is duidelijkheid nodig met betrekking tot schijnzelfstandigheid."