Nieuws Actueel

Bejaardenberoofster moet 20 maanden zitten

Van onze redactie 28 april 2015

Image 4887610

Het openbaar ministerie had drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de werkloze kleuterleidster, die tientallen keren toesloeg bij hoogbejaarde bewoonsters van tehuizen in het midden en oosten van het land. De R. maakte daarbij volgens justitie voor 70.000 euro aan sieraden buit. Haar echtgenoot werd veroordeeld tot 180 uur werkstraf voor witwassen. Een goudhandelaar die fungeerde als heler moet negen maanden zitten.

De moeder van twee jonge kinderen deed zich tegenover haar nietsvermoedende slachtoffers voor als nieuwe verpleeghulp of invalkracht. Ze stapte brutaal niet-afgesloten kamers binnen om de bewoonsters vervolgens bij het fatsoeneren van de kleding, een massage of het opschudden van het bed razendsnel van hun halskettingen en armbanden te ontdoen. Als ze de kans kreeg, doorzocht Patricia de R. ook de kasten en lades op waardevolle spullen. De Amersfoortse bezocht de meeste verzorgingshuizen meer dan eens. Om niet herkend te worden, veranderde ze geregeld van haarkleur en coupe. In februari 2014 liep ze voor de eerste keer tegen de lamp. Het duurde tot augustus voordat de politie de serie-beroofster ontmaskerde. In haar woning en auto werden nog zoveel gestolen sieraden aangetroffen, dat voor de slachtoffers een kijkdag werd georganiseerd.

De schulden van haar gokverslaafde echtgenoot, eigenaar van een kapsalon in Amersfoort, zetten Patricia de R. aan tot haar strooptocht van ongekende proportie, verklaarde ze half april tussen twee huilbuien door tegen de rechtbank. ,,Het ging ook zo gemakkelijk. Ik had gewoon niet door wat voor leed ik aanrichtte. Dat heb ik nu wel. Ik schama me diep en heb straf verdiend'', aldus de Amersfoortse.