Nieuws Actueel

Bekwaam in knalwerk

Eric Oosterom 29 december 2015

Vuurwerk hol nieuwerkerk aan den ijssel knalwerk

De Nieuwerkerkse familie Hol staat al een halve eeuw garant voor een goede jaarwisseling. In de jaren '60 begon Vuurwerk Hol met één doos knalwerk. Inmiddels gaat het om tienduizenden kilo's potten en pijlen.

Het echoot bijna, in de loods waar John Hol (48) nog druk in de weer is met het aankleden van zijn vitrines. Hij hangt posters - 'knallende prijzen' - op. Het moet maar, voorbereiden van bestellingen lukt nog niet. Want: leveringsproblemen. Gedoe in de haven, stakende Chinezen. "De bunkers hadden al vol moeten staan. Dat wordt aanpoten", zegt hij tegen het AD.

DuizendenOp dat moment heeft de Nieuwerkerker nog een week voor de vuurwerkverkoop begint: de drukste periode van het jaar voor de familie die ook een smederij bezit. Vele honderden liefhebbers weten eind december de loods aan de Hoofdweg te vinden, daar waar Hol en vijftien man personeel deze dagen om 07.00 uur beginnen.

Zij zien hun klanten jaarlijks zo'n 25.000 kilo vuurwerk mee naar huis nemen. Een doorsnee klant geeft ongeveer 80 euro uit, al zijn er ook vriendengroepen die voor 'duizenden' euro's aanschaffen. Hol: "Ik kijk nergens meer van op."

Illegale verkoopDe grootouders van John, die een smederij bezaten, begonnen in 1967 met de verkoop van vuurwerk. Via-via kregen zij een doos knalwerk in handen. De doos was over, mocht de familie zo verkopen. Het zal een handelaar geweest zijn, of een naburige winkelier. Hol weet het niet. Wat hem wel bekend is: de familie sloeg sindsdien geen decembermaand meer over.

In die jaren zag de familie de kwaliteit van het siervuurwerk met sprongen vooruitgaan. Dat heeft te maken met de opkomst van illegaal vuurwerk. Om de illegale verkoop te ontmoedigen, stond de overheid fabrikanten toe meer kruit - vergeleken met 10 jaar geleden soms wel een verdubbeling - in haar producten te stoppen, hetgeen voor mooiere effecten zorgde.

Makkelijk en mooiDie effecten moeten tegenwoordig vooral kort en spectaculair zijn. De jaarwisseling, zo ziet Hol, draait voor Nederlanders steeds minder om vuurwerk alleen. "Het moet makkelijk en mooi zijn en vooral niet te lang duren. Mensen willen geen uren meer buiten staan."

Zulke wensen houdt Hol in zijn achterhoofd wanneer hij in januari de evaluatieformulieren van de Chinezen invult. Op die formulieren noteert hij zijn bevindingen. Best een klus. "Want dat moet in het Engels of Chinees." In augustus komen de nieuwe bestellijsten binnen, demonstraties van vuurwerkimporteurs - via wie Hol uit China bestelt - volgen een maand later.

FinaleOf Hol, die overblijfselen bewaart voor het volgende jaar, een nieuw stuk vuurwerk aan zijn assortiment toevoegt, hangt van een aantal factoren af. Hij let op de effecten. "Die moeten goed vol zijn, afwisselend en snel. Kleur is ook belangrijk, al kunnen we die altijd nog laten aanpassen. Dat is gemakkelijk. En de finale, die wil ik spectaculair."

Twee keer reisde Hol af naar China. Dat ging op uitnodiging van de importeur. "En daar zeg je natuurlijk niet gauw nee tegen." Hij zag vuurwerkshows en mocht de fabrieken in. "Het viel me op hoe professioneel die Chinezen werken. Ze zijn heel netjes, ieder beetje gemorst kruit zuigen ze direct op."

EnschedeProfessionalisering werd in Nederland het sleutelwoord na 'Enschede'. Vuistdikke bunkers, sprinklers en magneetdeuren: het kostte Hol zo'n 80.000 euro. Schrikken van de vuurwerkramp deed Hol niet. "Plekken waar veel los kruit ligt, zijn nou eenmaal gevaarlijk. Je zag het al eerder misgaan in Italië en China."

Het zou best eens zijn laatste interview als vuurwerkverkoper kunnen zijn, gezien de steeds luider wordende roep om een vuurwerkverbod voor consumenten. Hol fronst, maar blijft er nuchter onder. "Ik betwijfel het. Zo'n verbod duurt nog wel een aantal jaar, denk ik. Het is een te grote stap."

AlternatiefBovendien: die vuurwerkshows, volgens critici hét alternatief voor consumentenvuurwerk, kúnnen nog niet eens overal in den lande georganiseerd worden. "Er zijn ongeveer honderd Nederlanders die de diploma's hebben om het vuurwerk voor zo'n show af te steken. Dat kost een paar duizend euro om dat te leren, vergis je niet.''