Nieuws Actueel

Belastingdeals 'volstrekt uit de hand gelopen'

Bram de Vrind 25 mei 2015

Belastingdeals paradijs

Belastingparadijzen moeten de pas worden afgesneden door belasting te heffen over de kapitaalstromen die erheen gaan. Dat zei Europarlementariër Paul Tang (PvdA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens hem moet Nederland voorlopen bij het invoeren van dergelijke regels.

Amazon betaalt nu wel netjes belasting

Tang maakt deel uit van de speciale belastingcommissie van het Europees Parlement, die in maart is begonnen met een onderzoek naar de belastingdeals van grote multinationals met Europese landen. Daarbij staat ook Nederland in de schijnwerpers, omdat veel bedrijven gebruikmaken van Nederlandse fiscale constructies om hun belastingen te beperken.

Uit de hand gelopenDie constructies zijn 'volstrekt uit de hand gelopen', zei Tang. Hij wees daarbij op onderzoeken die stellen dat landen als Portugal en Griekenland veel belastinginkomsten mislopen door de Nederlandse regels. "We zijn onderdeel van het probleem, nu moeten we vooroplopen bij de oplossing ervan."

Bahama'sVeel problemen kunnen volgens Tang worden ondervangen door geldstromen die via Nederland naar belastingparadijzen als de Bahama's lopen te belasten. Daar moeten volgens hem internationale regels voor komen, maar in de tussentijd kan het geen kwaad als Nederland er al een begin mee maakt, vindt hij. "We moeten belastingparadijzen durven aanpakken. Nu laten we geld wegglippen, terwijl we weten dat er vervolgens geen belasting over wordt betaald."

Werk en welvaartHoogleraar Henk Volberda bestreed in Buitenhof het beeld van Nederland als belastingparadijs. "Dat is volledig onterecht", aldus de bedrijfskundige. "De concurrentie tussen landen wordt op veel vlakken gevoerd, het belastingregime is er daar maar één van. Nederland is bevoorrecht met de aanwezigheid van veel multinationals, dat zou ik graag zo houden. Ze zorgen voor veel werk en welvaart."