Nieuws Actueel

Belastingdienst keurt driekwart modelcontracten ZZP'er af

De Belastingdienst is streng bij het beoordelen van modelovereenkomsten die ZZP'ers en hun opdrachtgevers zelf opstellen. Uit cijfers van het ministerie van Financiën blijkt dat van de 2.217 overeenkomsten slechts 370 zijn goedgekeurd. Een groot aantal procedures is tussentijds afgebroken en meer dan de helft is nog in behandeling. De Belastingdienst belooft binnen zes weken een oordeel te geven, maar de daadwerkelijke doorlooptijd is volgens zijn eigen gegevens elf weken.

De Ondernemer 2 september 2016

Belastingdienstmodelovereenkomsten

“In juli concludeerden we al dat de Wet DBA gefaald heeft”, reageert Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. “Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm. Onder ondernemers heerst onzekerheid en angst. Je kunt het je toch niet veroorloven om elf weken te wachten om een opdracht aan te kunnen nemen? Bovendien blijkt niemand te weten waar die overeenkomsten aan moeten voldoen: de Belastingdienst keurt ongeveer driekwart af.”

Sinds 1 mei is het verplicht een modelovereenkomst te sluiten als er twijfel ontstaat over de arbeidsrelatie tussen een ZZP'er en de opdrachtgever. In totaal zijn er 4.481 modelovereenkomsten binnengekomen. Hiervan zijn er 2.264 overeenkomsten nog in behandeling. Van de overige 2.217 overeenkomsten blijkt nu, slechts 17% te zijn goedgekeurd. Dit komt neer op een kleine 370 modelovereeenkomsten.

“Volgens het CBS zijn er ruim één miljoen zelfstandigen zonder personeel, maar er zijn slechts 4.481 overeenkomsten ter toetsing voorgelegd. Toch kan dat relatief kleine aantal blijkbaar al niet verwerkt worden. Ondernemers kunnen niet op deze manier in onzekerheid gehouden worden. Opdrachtgever of opdrachtnemer: je wilt en je moet je zaken goed voor elkaar hebben. Maar uit de percentages blijkt dat nog steeds bijna niemand weet hoe het werkt. MKB Belangen gaat dit goed in de gaten houden en wij zullen contact houden met onze ruim 100.000 aangesloten zzp’ers over de gevolgen hiervan.”

Benieuwd wat De Belastingdienst hierop te zeggen heeft? De reactie is te vinden in de video verborgen in de hoofdafbeelding.

Lees ook:

Modelovereenkomst ZZP'er: hoe verder na de VAR?Modelovereenkomst ZZP'er, dit is wat je moet weten