Nieuws Actueel

Belastingdienst kijkt mee in kilometerstand

Van onze redactie 11 november 2014

De dienst heeft al in 'enkele tientallen' gevallen kilometerstanden opgevraagd bij de RDW. Dat gebeurt vooral om het privégebruik te controleren. "Maar we kunnen in principe voor alle autogerelateerde belastingen de gegevens opvragen bij de RDW," aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. Het doorgeven van kilometerstanden aan de RDW is sinds 1 januari verplicht bij alle reparaties boven de 150 euro.

Het systeem is bedoeld om fraude met tellerstanden te voorkomen.

Brief Sinds 1 oktober krijgen autobezitters een brief thuisgestuurd als hun de tellerstand van hun auto rare sprongen maakt. Dat is tot vorige week 7247 keer gebeurd, meldt een woordvoerster van de RDW. 70 mensen vroegen vervolgens meteen om een correctie van de gegevens. Dat aantal lijkt de laatste dagen toe te nemen, meldt de RDW.

Parkeergegevens Vorig jaar leidde het opvragen van parkeergegevens door de Belastingdienst tot ophef omdat de privacy van automobilisten in het geding zou komen. Dinsdag dient in Amsterdam een rechtszaak van belangenorganisatie Privacy First tegen het verplicht invoeren van kentekens in parkeerautomaten in Amsterdam. Privacy First ziet geen bezwaar in het opvragen van individuele gegevens door de belastingdienst.