Nieuws Actueel

Belastingparadijzen onder de loep

Lotte Grimberg 6 juni 2014

De Europese Unie opent mogelijk komende week al een onderzoek naar de belastingvoordelen die grote internationale bedrijven genieten in onder meer Nederland en Ierland. Dat meldden vrijdag bronnen in Brussel.

De Europese Commissie bespreekt het onderwerp tijdens een ontmoeting op 11 juni, aldus de ingewijden. In het geval van Nederland gaat het om de stevige belastingvoordelen die onder meer de Amerikaanse koffieketen Starbucks krijgt. Behalve Nederland en Ierland, zou ook Luxemburg onder de loep kunnen worden genomen wat betreft het belastingklimaat.

StarbucksStarbucks liet in een reactie weten dat het regime waaronder het in Nederland valt, een zaak is van de Nederlandse regering. Brussel zou volgens de onderneming daarom contact met Den Haag moeten opnemen.

Overigens zei het koffieconcern eerder dit voorjaar dat het zijn Europese hoofdkantoor gaat verhuizen van Amsterdam naar Londen. De reden daarvoor zou zijn dat de holding dichter bij de grootste Europese markt zou moeten zitten. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet in april weten dat de Britten bezig zijn het Nederlandse vestigingsklimaat voor internationale bedrijven te kopiëren.

BelastingvoordelenEen woordvoerder van Europees Commissaris Joaquín Almunia (Mededinging) wilde vrijdag geen commentaar geven op de berichten. Hij gaf aan dat de commissie al eerder heeft aangekondigd informatie te verzamelen over belastingpraktijken in EU-lidstaten om te kijken of die overeenkomen met Europese regels met betrekking tot het geven van staatssteun. Belastingvoordelen aan bedrijven kunnen ook gezien worden als een verkapte manier van staatssteun.