Nieuws Actueel

Belastingplan op losse schroeven

Staatssecretaris vreest dat voorstel 520 euro lastenverlichting voor gezinnen te veel banen kost.

Van onze redactie 12 november 2015

Belastingplanwiebesoplosseschroevenlastenverlichtingmiddelgroot

Het blijft tot donderdagmiddag of mogelijk langer onzeker of het Belastingplan van het kabinet, met een lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven, het gaat halen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) uitte woensdagavond laat kritiek op een voorstel van SGP, ChristenUnie, CDA en SP dat bedoeld was als een uitgestoken hand van deze oppositiepartijen richting het kabinet.

Het kabinet heeft die partijen nodig omdat het Belastingplan anders strandt in de Senaat, waar de coalitie van VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid heeft. Het voorstel van de vier partijen regelt dat gezinnen waar een ouder een inkomen verdient er 520 euro bij krijgen ten opzichte van de plannen van het kabinet.

Uitgestokend handMaar Wiebes vreest dat het plan te veel banen kost. Het kabinet wil met de lastenverlichting juist zorgen voor 35.000 extra banen, maar het is onzeker hoeveel daar van overblijft. Wiebes riep de vier partijen op toch nog dingen aan hun voorstel te veranderen. "Ik zie dit als een uitgestoken hand, maar ik denk niet dat we er zijn."

Niets veranderenSGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, de eerste opsteller van het voorstel om het Belastingplan te wijzigen, reageerde als door een wesp gestoken. "Als de staatssecretaris denkt dat we er nog niet zijn, dan gaan we er ook niet komen, want ik ga hier helemaal niets meer aan veranderen."

'Te mollen'VVD en PvdA hadden zich eerder niet negatief getoond over het voorstel, maar er allebei wel bij gezegd dat het niet te veel banen kan kosten. Daar kijken ze donderdagochtend naar. Een eerder voorstel van Dijkgraaf zou volgens het Centraal Planbureau (CPB) 42.000 banen kosten, maar volgens Dijkgraaf klopt dat niet en is er geen banenverlies. Volgens Dijkgraaf was de reactie van Wiebes op de CPB-berekeningen een doelbewuste poging om zijn voorstel "te mollen''.

PatstellingDe patstelling betekent dat er donderdag in verschillende samenstellingen koortsachtig overleg zal zijn voor de voor 14 uur geplande stemmingen. Als het kabinet de oppositie niet achter het Belastingplan krijgt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting volgend jaar doorgaat.