Nieuws Actueel

Belastingroute stuwt winst IBM

Rik Nizet 4 februari 2014

IBM heeft zijn mooie winstcijfers van het afgelopen jaar voor een groot deel te danken aan zijn strategie om de belastingdruk te minimaliseren. De Nederlandse vestiging van de holding van het bedrijf speelt daarbij een grote rol. Dat stelde financieel persbureau Bloomberg dinsdag op basis van eigen berekeningen.

IBM slaagde er vorig jaar in zijn belastingdruk te verlagen tot het laagste niveau van de afgelopen 20 jaar, mede door bijna alle verkopen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en delen van Amerika via Nederland te laten lopen. IBM heeft de houdstermaatschappij van meer dan 40 van zijn bedrijfsonderdelen vanwege gunstige fiscale regelingen al sinds 1999 in Nederland gevestigd.

OpkrikkenHet Amerikaanse bedrijf hoefde vorig jaar ruim 1,8 miljard dollar minder voor belastingen te reserveren dan eerder gedacht en slaagde er mede daardoor in de winst per aandeel op te krikken, tot ruim 16 dollar. IBM mikt op een winst van 20 dollar per aandeel in 2015, de belastingstrategie speelt een belangrijke rol bij het halen van dat doel.