Nieuws Actueel

'Beledigende' zorgtips naar meer gemeenten

Van onze redactie 13 november 2014

In Groningen is commotie ontstaan over zorgtips op een speciale website van wijkteams. Er staan tips op zoals: 'Als u vaker hetzelfde kopje of beker gebruikt, heeft u minder afwas'. Of: 'Soep uit zak of blik is makkelijk klaar te maken'.

De website, die 100.000 euro zou hebben gekost, heeft in de plaatselijke politiek en op sociale media een storm van kritiek en satire losgemaakt. Groningen trapt open deuren in en behandelt de inwoners alsof ze 'een IQ van -80' hebben, luidt de kritiek.

Parodie Op Twitter regent het parodieën: 'Koude voeten? Laat de urine lekker langs uw benen lopen. Zo heeft u in een handomdraai warme voeten'. En: 'Kunt u niet meer zelfstandig wonen? Probeer het eens op straat'.

Verrast door de commotie heeft Groningen een tiental tips aangepast of verwijderd. D66-wethouder Ton Schroor (zorg) kan niet zeggen welke. Maar hij weet bijvoorbeeld dat de tip 'Als u weinig verdient, kunt u proberen een betere baan te zoeken', niet lekker viel.

Wij Groningen Toch begrijpt hij zoveel drukte niet. De website 'WIJ Groningen' is van de plaatselijke wijkteams en bedoeld voor een zeer brede groep. Voor de een klinken de tips dom, maar voor de ander zijn ze waardevol, meent hij. Bovendien stonden de adviezen al 3 jaar op een website van het WMO-loket in Groningen. "Die had 6000 hits per maand en niet 1 partij, niet 1 burger heeft toen over deze tips geklaagd."

Toch vindt SP-fractieleider Jimmy Dijk dat de hele website uit de lucht moet. "Op 1 januari 2016 schaft Groningen alle huishoudelijke hulp af. Als je mensen hierop voorbereidt met de tip om strijkvrije kleding te gaan dragen of desnoods zittend te strijken, schoffeer je ze", zegt Dijk.