Nieuws Actueel

Belegger richt blik weer op Europa en VS

Van onze redactie 16 augustus 2015

Image 5159502

Vorige week zorgde de onverwachte, forse devaluatie van de Chinese munt voor veel onrust op de beurzen. De AEX ging vooral dinsdag en woensdag hard onderuit en sloot vrijdag bijna 5 procent lager dan een week eerder. Aan het einde van de week leek de rust rond de yuan echter weer wat teruggekeerd.

Zolang nieuwe incidenten met de Chinese munt, of andere tegenvallers rond de Chinese economie, uitblijven, kan de aandacht daarom weer worden gericht op de VS en Europa. Woensdag hopen beleggers op meer duidelijkheid over de kans dat de rente in de VS volgende maand wordt verhoogd. Die helderheid moet komen uit het verslag van de vorige rentevergadering van de Federal Reserve, die eind juli plaatsvond.

Ahold

Ondertussen gaat het kwartaalcijferseizoen door. In Amsterdam openen donderdag de AEX-bedrijven Ahold en Boskalis de boeken. Die dag komen verder onder meer automatiseerders Ordina, Ctac en ICT, brillenwinkelexploitant Grandvision en vastgoedonderneming VastNed met hun cijfers.

Daarnaast werkt het faillissement van Imtech door op de beurs. De gevolgen van de ondergang van het ooit zo succesvolle installatiebedrijf zijn mogelijk onderwerp van gesprek bij de publicatie van de halfjaarcijfers van de bouwbedrijven Heijmans (woensdag) en BAM (donderdag). In het aandeel Imtech kan ook nog altijd worden gehandeld. Na het faillissement verloor het aandeel vrijdag ruim twee derde van zijn waarde, waardoor er nog slechts 12 eurocent overbleef.

Wal-Mart

In de VS komen deze week vooral veel winkelbedrijven met hun kwartaalresultaten. Onder meer Wal-Mart, Home Depot, Lowe's, Target en Gap staan op de agenda. Verder komen er cijfers van computermaker Hewlett-Packard en de fabrikant van landbouwmachines Deere.

Vrijdag geeft onderzoeksbureau Markit een beeld van de economische ontwikkelingen in de eurozone in augustus. Het CBS komt donderdag met cijfers over de consumptie en de werkloosheid in Nederland.

EPA