Nieuws Actueel

Beleggers blij met wapenstilstand Oekraïne

Van onze redactie 12 februari 2015

Anderhalf uur voor het slot stond de AEX-index 0,9 procent hoger op 462,30 punten en won de MidKap 1,4 procent tot 685,49 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 1,6 procent. De beurs in Athene won 5 procent.

,,Het ziet er naar uit dat de weg naar een oplossing voor de Griekse problematiek is ingeslagen'', zei een handelaar. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei woensdagavond dat een overleg met zijn ambtsgenoten uit de eurolanden ,,constructief'' was. Ook zou de toon zijn omgeslagen van dreigend naar vriendelijk. De handelaar wees op een sterke rentedaling op diverse Griekse staatsobligaties als bewijs van het toenemende vertrouwen onder beleggers.

SBM Offshore

De sterkste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een plus van 5 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal, die vrijdag met resultaten komt, volgde op de voet met een winst van 4,6 procent. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis maakte bekend twee nieuwe grote schepen in gebruik te hebben genomen en werd daarop ruim 3 procent hoger gezet.

TomTom was de absolute uitblinker in de MidKap. Het bedrijf steeg bijna 19 procent in beurswaarde. De navigatiespecialist zag de omzet in 2014 iets afnemen, maar gaat voor dit jaar weer uit van groei. Dat zou de eerste groei op jaarbasis betekenen sinds 2010.

Zalando

Credit Suisse klom bijna 10 procent in Zürich, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de op een na grootste bank van Zwitserland. In Frankfurt maakte Zalando een koerssprong van ruim 9 procent. Het Duitse webwinkelbedrijf heeft voor het eerst een jaar met winst afgesloten.

De euro stond op 1,1367 dollar, tegen 1,1305 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent duurder op 50,96 dollar. Brentolie kostte 3,6 procent meer op 56,65 dollar per vat.