Nieuws Actueel

Beleggers komen 'blitz' uit Bern te boven

Van onze redactie 15 januari 2015

Anderhalf uur voor het slot noteerde de AEX 1,2 procent hoger op 423,35 punten en koerste de MidKap 0,9 procent hoger op 640,80 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1 en 1,9 procent. De Zwitserse aandelenbeurs kelderde echter ruim 10 procent.

,,Na de eerste paniekreactie is men de ingreep van de Zwitserse centrale bank steeds meer als voorbode gaan zien van de komende stappen van de Europese Centrale Bank'', aldus een handelaar. De ECB kondigt later in de maand naar alle waarschijnlijkheid extra maatregelen aan om de lage inflatie te bestrijden. Het toch al ruime beleid van centrale banken zorgde in de afgelopen jaren voor een stevige opmars van de aandelenmarkten.

Frank

,,Laten we wel wezen, wereldwijd gezien hebben maar weinig partijen last van de frank. Zwitserland zal zelf het meeste last hebben van de stap'', aldus de handelaar.

Speciaalchemiebedrijf DSM is een van de partijen die last zal krijgen van de ontkoppeling van de frank en de euro. Het Heerlense bedrijf produceert een belangrijk deel van zijn vitamines in Zwitserland, waardoor de dure frank de winstgevendheid dreigt te raken. De frank werd donderdag bijna 20 procent meer waard. De beurswaarde van DSM nam met 8 procent af. Ook Zwitserse bedrijven als Swatch (min 16,5 procent), Nestlé (min 8,5 procent), Roche (min 9,7 procent) en Credit Suisse (min 10,8 procent) leverden fors in.

H&M

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) steeg in Stockholm 0,7 procent dankzij sterke verkopen in de decembermaand. In Frankfurt won Beiersdorf 5,7 procent na meevallende omzetcijfers van de Duitse fabrikant van verzorgingsproducten.

De euro was 1,1638 dollar waard, tegen 1,1802 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 48,24 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 48,45 dollar per vat.